Dokument: Pondělní usnesení vedení KDU-ČSL, SZ a ODS

Domácí Domácí
6. 4. 2009 22:49
Důvody, proč se menší strany koalice odmítají podílet na překlenovací vládě
Předseda KDU-ČSL Jiří Čunek
Předseda KDU-ČSL Jiří Čunek | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Text usnesení pondělního jednání celostátní konference KDU-ČSL k jednáním o nové vládě:

1)KDU-ČSL vládní krizi nezpůsobila; křesťanští demokraté jednotně hlasovali proti pádu vlády.

2)KDU-ČSL upřednostňovala pokračování vlády na stávajícím koaličním půdorysu vzhledem k předsednictví EU, hospodářské krizi a k hrozící destrukci zájmů ČR v zahraničí. Bohužel se pro toto řešení nenašla dostatečná politická podpora.

3)KDU-ČSL si uvědomuje, že dnes nemůže svými hlasy změnit rozhodnutí ODS a ČSSD.

4)KDU-ČSL se žádnými personálními návrhy nebude podílet na nové vládě.

5)KDU-ČSL zváží podporu nové vládě na základě jejího programového prohlášení.

6)KDU-ČSL podpoří zejména takové návrhy nové vlády, které povedou k řešení dopadů hospodářské krize na občany ČR.

7)KDU-ČSL podpoří konání předčasných voleb, pokud se k nim dojde podle dnes platné ústavy nebo přijetím ústavního zákona navrženého senátem, sněmovní tisk č. 1130.

8)Celostátní konference KDU-ČSL revokuje své usnesení č. 3 z 12. zasedání ze dne 9. 1. 2009 a mění termín sjezdu KDU-ČSL 2009 na 30.- 31. 5. 2009.

Text usnesení předsednictva Strany zelených (SZ), v němž zelení reagovali na posun v postoji KDU-ČSL k plánu úřednické vlády:

Předseda Strany zelených Martin Bursík
Předseda Strany zelených Martin Bursík | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

1. Předsednictvo SZ konstatovalo připravenost akceptovat předběžnou dohodu vyjednanou v neděli večer zástupci ODS, KDU, SZ a ČSSD.

2. SZ vnímá tuto dohodu jako sled vzájemně provázaných kroků, a proto nenaplněním jednoho z nich jednou ze stran dohoda pozbývá platnost. Vzhledem k tomu, že se KDU-ČSL odmítla podílet na sestavení překlenovací vlády, nemůže být naplněn základní požadavek SZ, a to, aby se jednalo o dohodu přijatou všemi čtyřmi stranami. SZ nebude asistovat velké koalici ODS a ČSSD.

3. Proto SZ vyzývá politické partnery k urychlenému dalšímu jednání. Na tomto jednání SZ vznese znovu požadavek, aby stávající vláda v demisi dokončila úkol českého předsednictví Radě EU a minimalizovala škody, které nastalou situací vznikly pro obraz ČR v zahraničí.

4. SZ zastává názor, že je třeba urychleně jednat o splnění úkolů vyplývajících z našeho členství v EU, u nichž hrozí prodlení - tj. ratifikace lisabonské smlouvy a přijetí antidiskriminačního zákona.

5. Vzhledem k tomu, že hrozí, že se po zbytek českého předsednictví ujme jeho řízení sám eurofobní prezident Klaus, vyzýváme všechny demokratické strany k urychlenému nalezení společného řešení.

Text usnesení výkonné rady ODS k jednáním o nové vládě:

1. VR ODS schvaluje dosavadní průběh jednání pověřených zástupců o řešení situace po pádu vlády a potvrzuje jejich další mandát pro vyjednávání.

2. VR ODS vidí jako jediné racionální východisko ze situace, které bude odpovědné vůči všem občanům ČR, předčasné volby, ze kterých vzejde nová vláda s politickým mandátem, a to v nejbližším možném termínu.

3. VR ODS proto vyzývá poslance a senátory zvolené za ODS, aby podpořili přijetí zákona, který umožní rozpuštění PS PČR.

4. VR ODS schvaluje Předběžnou dohodu o přechodu k předčasným volbám a o vzniku překlenovací vlády.

5. VR ODS konstatuje, že ODS bude hlasovat pro důvěru překlenovací vládě a nemá žádné stranické personální požadavky.

 

Právě se děje

Další zprávy