Lidovci nechtějí mít s úřednickou vládou nic společného

Eva Benešová
6. 4. 2009 20:40
KDU-ČSL na celostátní konferenci rozhodla, že do vlády nepůjde
Předseda KDU-ČSL Jiří Čunek.
Předseda KDU-ČSL Jiří Čunek. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha  - KDU-ČSL nechce mít ministry v nové úřednické vládě. Shodlo se na tom širší vedení strany dnes večer. „Nemusíme být v každé vládě," reagoval po zasedání předseda strany Jiří Čunek.

Jedním z důvodů tohoto rozhodnutí je to, že lidovci by raději dokončili předsednictví EU s vládou Mirka Topolánka.

"Upřednostňujeme dokončení předsednictví stávající vládou. Uvědomujeme si ovšem, že nemůžeme změnit rozhodnutí ODS a ČSSD," tlumočil rozhodnutí celostátní konference předseda strany.

„Ať tři strany, jejíž poslanci způsobili pád vlády, sestaví novou, vytvoří program a my se pak rozhodneme, zda ji podpoříme," dodal Čunek.

Jasno není ani o volbách

Rozhodující bude pro lidovce program strany. „Musí řešit především finanční krizi," zdůraznil Čunek. „Předpokládáme, že naši poslanci ji podpoří. Je to jedno z nejméně špatných řešení," dodal místopředseda strany Roman Línek.

Zcela jasně neřekli lidovci ani to, zda podpoří předčasné volby. „Musí se k nim dojít ústavním způsobem, nebo přijetím senátního zákona o rozpuštění sněmovny," doplnil Čunek. Tento zákon umožňuje rozpustit Poslaneckou sněmovnu a vyhlásit předčasné volby, pokud je pro nejméně 101 poslanců.

Otázkou v tuto chvíli je, jaký vliv bude mít usnesení lidovců na rozhodování kandidáta na úřednického premiéra Jana Fischera. Ten včera uvedl, že funkci přijme jedině v případě, že bude mít podporu všech čtyř stran.

„Ani nevím, co pan Fischer říkal. My se k tomu nyní nechceme vyjadřovat. O tom, co by bylo, pokud by nabídku nepřijal, nebudu spekulovat," reagoval Čunek.

Ještě včera přitom spolu se zástupci ODS, zelených a ČSSD představoval novinářům dohodu všech čtyř stran na úřednické vládě a předčasných volbách. Ty by se měly konat 9. a 10. října.


 

Právě se děje

Další zprávy