Nový premiér: Spolehlivý úředník bez politické ambice

Eva Benešová
6. 4. 2009 14:00
Jan Fischer byl v letech 1980-1989 členem totalitní KSČ

Fakta:

Jan Fischer

- Narodil se 2. ledna 1951 v Praze v rodině matematických statistiků a pojistných matematiků.

- Vystudoval na národohospodářské fakultě Vysoké školy ekonomické v Praze obor statistika a ekonometrie v roce 1974. V roce 1985 uzavřel na VŠE postgraduální studium a získal titul kandidáta věd v oboru ekonomická statistika.

- Do ČSÚ nastoupil hned po vysoké škole. Od počátku 90. let vedl týmy zpracovávající výsledky parlamentních a komunálních voleb, od září 2000 pracoval jako ředitel oddělení produkce společnosti Taylor Nelson Sofres Factum, na jaře 2001 pracoval v misi Mezinárodního měnového fondu, která zkoumala možnosti budování statistické služby ve Východním Timoru, a od března roku 2002 byl vedoucím výzkumných pracovišť fakulty informatiky a statistiky VŠE.

- Nyní je bez politické příslušnosti, v letech 1980 až 1989 byl členem KSČ.

- Je podruhé ženatý a je otcem tří dětí.

Praha - Vzdělání, nestrannost a neochota budovat politickou kariéru. To jsou podle politologů hlavní důvody, proč má v čele úřednické vlády stanout současný šéf Českého statistického úřadu Jan Fischer.

Funkci ředitele přitom opustí po šesti letech. Předtím v úřadu působil jako vedoucí týmů, které zpracovávaly výsledky voleb, účastnil se i mise Mezinárodního měnového fondu, která zkoumala možnosti budování statistické služby ve Východním Timoru.

Ve statistickém ústavu začal pracovat hned po vysoké škole. Je kandidátem věd v oboru ekonomická statistika, v roce 1974 dokončil obor statistika a ekonometrie na Vysoké škole ekonomické v Praze. 

Fischer: Do úřadu se chci vrátit

Jan Fischer už řekl, že do statistického úřadu se chce vrátit, jakmile skončí jeho práce v roli premiéra. "Po té pěti, šestiměsíční službě, jak já to nazývám, se chci vrátit zpět do svého oboru, do své instituce. Mám tam hodně rozdělané práce," říká.

Právě to mu podle politologa Jana Kubáčka ve výběru pomohlo.

"Nehrozí to, co se stalo v roce 1998, kdy byla úřednická vláda tak populární, že lidé volali po odsunutí předčasných voleb. Bude to obyčejný úředník, ke kterému bude veřejnost spíše neutrální," míní Kubáček.

Europráce bude těžká

Mezi Fischerovy další přednosti zařadil politickou nestrannost a to, že stojí v čele renomované instituce. "Jako zástupce ČSÚ se už pohyboval i na vládě, má rozsáhlé kontakty v zahraničí a ovládá jazyky," doplnil ho politolog Jiří Pehe.

Očekává se, že úřednický premiér prosadí i nepopulární věci, se kterými by se politická vláda před volbami nechtěla zabývat.

O něco skeptičtější jsou odborníci ovšem v tom, co může předseda úřednické vlády dokázat v čele EU. "Bude tam spíše do počtu. Mnohem silnější mandát budou mít bruselští úředníci nebo český parlament," zmínil Kubáček.

Podle Peheho se očekává, že Fischer bude do oficiálního konce předsednictví pouze úřadovat. "Leadership převzaly západní země už v momentu, kdy byla vládě vyslovena nedůvěra," zdůraznil politolog.

Členství v KSČ nevadí

Jan Fischer byl v letech 1980 až 1989 členem KSČ. Nominaci do čela vlády to nezabránilo. Šéfové stran se zatím k jeho minulosti vůbec nevyjádřili.

"Myslím, že pro české politiky je důležité především to, že někdo v takové odborné funkci byl ochotný mandát přijmout. Bude mít podporu jak pravice, tak středové levice, takže jediný, kdo by mohl jeho minulost kritizovat, bude KSČM. Té to předpokládám, vadit nebude," řekl Kubáček.

 

Právě se děje

Další zprávy