Dohoda o vládě krachuje. Malé strany dávají ruce pryč

Kateřina Eliášová
6. 4. 2009 23:05
Lidovci a zelení nechtějí "asistovat velké koalici ČSSD a ODS"
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Dohoda o překlenovací vládě, kterou v něděli v nočních hodninách uzavřely koaliční strany spolu s ČSSD s cílem dovést zemi k předčasným volbám, krachuje.

Lidovci a zelení se dnes na jednání vedení svých partají shodli na tom, že nechtějí asistovat velké koalici ČSSD a ODS a požadují pokračování stávajícího kabinetu v demisi.

Podle předsedy KDU-ČSL Jiřího Čunka by bylo vhodné, aby kabinet Mirka Topolánka dokončil české předsednictví EU.

"Bylo by přirozené, aby lidé, kteří se na předsednictví připravili a s určitými lidmi už jednají několik měsíců, předsednictví dokončili. Nebylo by dobré, kdyby si partneři z EU museli zvykat na nové ministry," interpretoval rozhodnutí nejužšího vedení místopředseda Roman Línek.

Zelení se přidali

V reakci na jednání vedení lidovců přijalo předsednictvo zelených usnesení, ve kterém strana oznamuje, že nebude asistovat velké koalici ODS a ČSSD.

České předsednictví v Radě EU by měl dovést do konce vládní tým premiéra Topolánka, shodly se obě menší strany dosavadní koalice
České předsednictví v Radě EU by měl dovést do konce vládní tým premiéra Topolánka, shodly se obě menší strany dosavadní koalice | Foto: Ondřej Besperát

Předsednictvo partaje vyzvalo k urychlenému jednání. Vznese na něm požadavek, aby předsednictví EU dokončila současná vláda v demisi.

Na novou situaci už reagoval předseda socialistů Jiří Paroubek.

"Subjekt, který nedodrží včerejší dohodu demokratických politických stran na předčasných volbách a přechodné vládě, ponese odpovědnost za eskalaci politické krize, které tato dohoda zatím efektivně zabraňuje," oznámil Paroubek v tiskové zprávě.

Obě strany se dohodě z nědělní noci vzepřely ve chvíli, kdy jednala výkonná rada ODS. Předčasně ji opustil primátor Prahy a bývalý 1. místopředseda strany Pavel Bém.

Malé strany podle něj již tak napjatou situaci jen komplikují. Připustil, že jednání jsou de facto na začátku. "Je to težký," zněl jeho komentář.

Topolánek: Je to jen lidovecké možná

Širší vedení ODS dnes navzdory avizovaným obratům u malých stran podpořilo dosavadní průběh jednání včetně nedělní noční dohody čtyř stran.

"Usnesení lidovců chápu jako typické, kategorické, zásadové a velmi ostré lidovecké možná," řekl Topolánek na tiskové konferenci po zasedání výkonné rady a vyvolal tím smích v sále.

ODS nebere prohlášení lidovců vážně, šéf KDU-ČSL Jiří Čunek ale trvá na tom, že je pro ně předběžná dohoda z nedělního večera mrtvá
ODS nebere prohlášení lidovců vážně, šéf KDU-ČSL Jiří Čunek ale trvá na tom, že je pro ně předběžná dohoda z nedělního večera mrtvá | Foto: Ondřej Besperát

"Moc tomu jejich usnesení nerozumím, ale nemyslím si, že by vylučovalo vznik překlenovací vlády," dodal s tím, že se  pravděpodobně zítra zúčastní jednání lidoveckého poslaneckého klubu a pokusí se s koaličním partnerem situaci vysvětlit

"Ráno moudřejší večera," shrnul to místopředseda strany Petr Bendl.

Čunek: Žádné možná

Jiří Čunek jen o několik chvil později v pořadu ČT Události, komentáře odmítl, že by stanovisko KDU-ČSL bylo jen lavírováním.

"To stanovisko je naprosto jasné. Předběžná dohoda uzavřená v neděli je pro nás nepřijatelná," řekl a zdůraznil, že lidovci byli jedinou stranou ve sněmovně, která Topolánkovu vládu držela do poslední chvíle všemi hlasy a přála by si, aby mohla dokončit předsednictví v EU.

Nevyloučil nicméně, že by poslanecký klub KDU-ČSL mohl překlenovací vládu ve sněmovně podpořit, pokud jej přesvědčí její protikrizový program.

 

Právě se děje

Další zprávy