Statistik v čele vlády Klause překvapil, ale není proti

Domácí Domácí
6. 4. 2009 12:15
Nenamítá nic ani proti kandidátovi na premiéra Janu Fischerovi
Premiér Mirek Topolánek donesl prezidentu Václavu Klausovi demisi vlády
Premiér Mirek Topolánek donesl prezidentu Václavu Klausovi demisi vlády | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Prezident Václav Klaus je "v principu spokojený" s dohodou o překlenovací vládě, na níž se předběžně shodli zástupci koaličních stran a ČSSD.

"Jestli si dokázaly ty nesmírně rozhádané strany přeci jen sednout a realita je donutila, aby spolu mluvily, nemůžete slyšet jiný výrok, než že jsem s tímto nakročením v podstatě spokojený," řekl v interview pro Rádio Česko.

"Nechci předem říkat definitivní závěry, protože nepochybně strany se s tím budou dnes vracet do svých politických grémií a tam různí radikálové, nespokojení, že se na ně při dohodě zapomnělo, ji mohou brzdit a narušovat," dodala hlava státu.

Politici se v neděli večer domluvili, že v čele úřednické vlády by měl stanout šéf Českého statistického úřadu Jan Fischer. "Přiznám se, že toto jméno mě nenapadlo," prohlásil Klaus.

"Na druhé straně inženýra Fischera znám. Setkávali jsme se už někdy v osmdesátých letech. V tomto smyslu se známe nějakých třicet let. Ne že bychom spolu chodili na pivo, ale myslím, že má chalupu nedaleko od nás, a potkávali jsme se tam v takové jedné milé hospůdce v Bystřici u Benešova," zavzpomínal.

Klaus od doby, kdy převzal z rukou premiéra Mirka Topolánka (ODS) demisi, hovoří o tom, že upřednostňuje dohodu politických stran. Vyjednávání komplikovaly rozepře šéfů nejsilnějších stran - Topolánka a Jiřího Paroubka (ČSSD).

Předseda vlády v demisi odmítal jakýkoliv podíl KSČM, zatímco opoziční lídr chtěl s komunisty jména možných ministrů konzultovat. Proti tomu ovšem byli i lidovci.

 

Právě se děje

Další zprávy