ODS o nových volbách: Rok 2009 možný

zj
14. 11. 2006 15:30
Praha - Mirek Topolánek trvá na tom, že nejlepší by bylo jít k předčasným volbám co nejdříve. Ale uznává, že to není reálné. Uvnitř: On line s premiérem
Foto: Ludvík Hradilek

Nejnovější výroky představitelů ODS ukazují, že jeden z klíčových problémů, na kterém váznou jednání politiků o nové vládě, se možná blíží k rozuzlení.

"Volby v roce 2007 jsou nemožné, v roce 2008 nelogické, takže rok 2009 je v tomto ohledu možný," řekl dnes odpoledne premiér a šéf ODS Mirek Topolánek na mimořádné tiskové konferenci. Doplnil podmínku, že vláda, která by vládla až do roku 2009, musí mít reformní program.

Až dosud ODS trvala na tom, že volby mají být v příštím roce. Má za sebou sérii vítězných volebních střetů s ČSSD a průzkumy preferencí jí dávají velký náskok před konkurenty. Teď však pokračuje v ústupu od svého tažení za předčasnými volbami, protože se ukazuje, že jí nic jiného nezbývá.

Foto: Ludvík Hradilek
On line s Topolánkem: Velká koalice nebude
Před zítřejší návštěvou na Hradě odpovídal premiér čtenářům Aktuálně.cz

"Stále platí, že pro ODS jsou nejlepší volby v roce 2007," uvedl místopředseda strany Petr Nečas. On i další vyjednavači však vědí, že se ho proti ostatním nepodaří protlačit. Přiklánějí se k němu totiž už jenom zelení.

ODS a zelení versus ostatní

Lidovci, komunisté, ale hlavně ČSSD stojí o volby mnohem později.

Mirek Topolánek krátce před mimožádnou tiskovou konferencí v on line rozhovoru pro deník Aktuálně.cz řekl, že chce sestavit vládu s ČSSD, zelenými a lidovci. Zítra jde na Hrad a má prezidentovi referovat, jak vypadá jeho už druhý pokus sestavit funkční vládu, která by získala důvěru ve sněmovně.

Rok vládnutí, a pak další a další

V rozhovoru s čtenáři Aktuálně.cz Topolánek zmínil možnost, že by vláda mohla mít postupně prodlužovaný mandát podle toho, na jakých reformách by chtěla pracovat. Myšlenku, že by si vláda například vždy přišla do sněmovny pro svolení k dalšímu roku vládnutí, však dosud s nikým z ostatních stran neprojednával.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz
Topolánek a Paroubek: Vláda do dvou týdnů
Přečtěte si o tom, co dohodli předsedové ODS a ČSSD

Už včera poprvé Topolánek veřejně připustil, že je třeba změnit taktiku: po jednání s šéfem ČSSD Jiřím Paroubkem prohlásil, že netrvá na předčasných volbách v roce 2007.  Na plátku  předseda sociální demokracie poprvé netrval na tom, že má vzniknout buď jen velká koalice, nebo jen menšinová vláda ODS tolerovaná ČSSD.

 

Právě se děje

Další zprávy