Premiér on line: Plánuji duhovou vládu

Redakce DOM
14. 11. 2006 12:45
On line - Mirka Topolánka čeká zítra návštěva na Hradě. Jde Václavu Klausovi říct, jak si vede při pokusu najít vládu. Dnes odpovídal na otázky čtenářů Aktuálně.cz
Foto: Ludvík Hradilek

Mirek Topolánek se minulý týden stal podruhé premiérem. A znovu začal připravovat zázemí pro vládu, která by získala důvěru poslanců. Včera po jednání se šéfem sociálních demokratů Jiřím Paroubkem řekl: Hledáme vládu společně.

Do redakce on-line deníku Aktuálně.cz přišel pár minut po půl dvanácté a v rychlém tempu začal odpovídat na vaše otázky. Na vícekrát opakovanou otázku na spolupráci s ČSSD řekl: Velká koalice nebude.

"Sestavuji vládu s lidovci, zelenými i ČSSD," naznačil, s čím půjde na Hrad.

Foto: Ludvík Hradilek
Foto: Ludvík Hradilek
Foto: Ludvík Hradilek

Odpovězeno: 14. 11. | 11:37Autor: Štíhlý

Otázka: Zdravím Vás z Valašska a gratuluji k silné pozici před kongresem. Nedávno jsem slyšel asi tento názor: "Pokud to teď opravdu s Paroubkem upečou, volím místo nich příště Zelené.". Nemáte strach, že takto bude uvažovat hodně voličů ODS?

Mirek Topolánek: Dobrý den všem čtenářům Aktuálně.cz
K otázce: Moc čtete. Mediální posun je nebývalý. Za prvé žádné exkulzivní vyjednávávání s ČSSD nehrozí. Za druhé plníme svůj předvolební slib: to znamená žádná velká koalice ani její modifikace, žádná spolupráce s komunisty. Stále trváme na tom, že nejlepším řešením jsou předčasné volby. Dnes si je přejeme pouze my a zelení. Což nestačí k jejich prosazení. Datum předčasných voleb tak závisí na dohodě o mechanismu jejich prosazení a na hloubce reforem v programovém prohlášení případné potencionální vlády. Silné reformní kroky znamenají možnost pozdějšího termínu přečasných voleb. ČSSD připouští - a je to věc dalšího jednání - že míní respektovat výsledek voleb a postavit budoucí vládu na dohodě demokratických stran. Nic víc se nestalo, žádné další dohody nejsou a v jednání budeme pokračovat příští týden. Pokud máte pocit, že v novinách čtete něco jiného, ptejte se na to novinářů a ne mě.

Odpovězeno: 14. 11. | 11:38Autor: tom

Otázka: Pane Topolanku, pokud bude starosta Cunek zvolen predsedou KDUCSL nebude vas tam nahore z toho Vsetina moc? Pritom je to tak odporne mesto...

Mirek Topolánek: Vsetín je jedno z nejkrásnějších měst a to nejen proto, že to je mé rodiště. Posadíte-li si vedle Čunka ještě bývalého poslance Šuláka, dojde vám s jistou mírou ironie, že takoví jsme tam všichni.

Odpovězeno: 14. 11. | 11:41Autor: Honza

Otázka: Jaké jsou hlavní motivace, které ovlivňují vyřešení dnešní politické situace? Např. poslanci nechtějí přijít o práci, jiné lobby - firem, potřeby veřejných rozpočtů na fungující vládu, ideály stran a jejich špiček, morální vlastnosti polit. špiček, posílení stranických preferencí?Prosím Vas nazor.

Mirek Topolánek: Pokud neexistuje sto jedna, respektive sto dvacet poslanců, kteří chtějí předčasné volby v příštím roce, tak nebudou, i kdyby došlo na třetí pokus. Kdo bude mít ve třetím pokusu nominaci, ten sestaví vládu na čtyři roky. Obávám se, že riziko levicové vlády s podporou komunistů je velmi vysoké, a proto beru svůj druhý pokus velmi vážně a pokusím se sestavit vládu, která dostane důvěru. Opakuji, že bez komunistů, ne velká koalice, ne opoziční smlouva. Mám pocit, že už dlouho neříkám nic jiného. Platí ale, že po více jak pěti měsících si Česká republika vládu s mandátem pro reformní kroky zaslouží.

Odpovězeno: 14. 11. | 11:42Autor: wartner bradavičník

Otázka: Třeba je to dobrej tah. Pokud ČSSD vstoupí do vlády ODS, tak se znemožní a část voličů ČSSD přejde ke KSČM. Tím pádem komunisti začnou chtít nový volby. Pak už stačí z iniciativy ODS vládu "odstřelit" ( tím se ODS vrátí vyplašení voliči ) a vyvolat předčasné volby.

Mirek Topolánek: Mám pocit, že jsem dostatečně odpověděl v předchozích odpovědích. Velká koalice nebo opoziční smlouva je vyloučena. POkud se vám zdá, že nabídka na účast demokratických stran tady už v průběhu povolebního vyjednávání byla, tak se nemýlíte. Jsme ale všichni o pět měsíců starší, o pět měsíců zkušenější a taky o pět měsíců unavenější. Stejně jako naši voliči.

Odpovězeno: 14. 11. | 11:44Autor: Ostravák

Otázka: Pane Topolánku. Jste zatím první chlap, který po volbách říká a koná, co před volbami slíbil. Jste si jistý, že to teď nezkazíte?

Mirek Topolánek: Zatím jsem nemusel dělat nic jiného, než co jsem říkal. Pokud se podaří vytvořit vládu na bázi demokratických stran poslanecké sněmovny, nebudu to brát jako porušení slova. Je evidentní, že výsledek voleb neumožňuje sestavit striktně středopravicovou vládu. Koncept vlády širší dohody bude fungovat do předčasných voleb, na kterých se ty strany musí předem dohodnout. Dovedu si představit krásné politické sousloví, že by po ročním vyhodnocení mohlo dojít k naplnění opce na prodloužení mandátu té vlády, ale to pouze v případě, že bude realizovat potřebné reformy.

Odpovězeno: 14. 11. | 11:46Autor: Martin-důchodová reforma

Otázka: Ve vašem programu je zvýšit věk odchodu do důchodu na 65 let. Jak se díváte na možnost zachovat stávající věk a raději snížit důchody a nechat občany, aby si zbytek dospořili sami? Mám totiž obavy že by lidé po šedesátce tvořili dlouhodobě nězaměstnané.

Mirek Topolánek: Obojí je pravda. Zvýšení věku odchodu do důchodu na 65 let se týká lidí, kteří půjdou do důchodu zhruba v roce 2030, tedy lidí, kteří už nemají celý produktivní věk na to, aby si naspořili. Veškeré reformní kroky potenciální důchodové reformy musí vést dlouhodobě k tomu, aby dnešní mladí lidé počítali s tím, že si na důchod musí začít spořit. Mimochodem hranici 65 let jako hranici odchodu do důchodu kromě komunistů podporují všechny politické strany.

Odpovězeno: 14. 11. | 11:48Autor: woodoo

Otázka: Jsme jako dloholetý volič ODS velice zklamán včerejší dohodou s KSČSSD. Nejlépe to asi vystihnul Martin Zvěřina v dnešních Lidovkách, Topolánek se nestal státníkem, ale spojencem "velkého kšeftaře".
Doufám jen, že vám to členská základna ODS na kongresu to spojenectví s Paroubkem nedovolí.

Mirek Topolánek: Pohybujeme se mezi Skyllou - ODS v opozici - a Charybdou - ODS ve velké koalici. Média jsou nespokojená s mírou informací, které jim dávám, nebo zcela úmyslně nedávám. Fabulují a vymýšlejí si. K žádné dohodě s ČSSD, natož s KSČM nedošlo. Pouze se otevřel prostor pro vyjednávání čtyř demokratických stran o společném projektu. Pokud neuspěje, řítíme se do třetího pokusu s rizikem pro všechny - především pro ODS. Máte-li nějaký lepší návrh, sem s ním, jistě ho při jednáních využiji.

Odpovězeno: 14. 11. | 11:50Autor: Martin-Koalice

Otázka: Dobrý den pane premiére, zajímalo by mě na jakých programových bodech byste se dokázal v případě velké koalice shodnout s ČSSD?

Mirek Topolánek: Žádná velká koalice nebude. Program případné vlády širší koalice musí být postaven na základních pilířích stabilizace veřejných financí, plnění konvergenčního programu, realizace důchodovů reformy, reformy sociálního systému, českého předsednictví EU, boj proti korupci a reformě policie a služeb. Pokud tomu tak nebude, taková vláda nevznikne.

Odpovězeno: 14. 11. | 11:52Autor: wartner bradavičník

Otázka: Pokračování: Pokud si KDU-ČSL zvolí do čela vsetínského "cigánobijce", tak ODS a KDU-ČSL po volbách bez problémů sestaví většinovou vládu bez zelenáčů.

Mirek Topolánek: Nevěřím na řešení problému romského etnika výstavbou ghet. A to říkám jako člověk, který se touto problematikou v Ostravě dlouhodobě zabýval. Jediným cílem je pomoci těm, kteří chtějí pracovat a chtějí se vzdělávat, a na těch postavit dlouhodobě strategii proromské politiky. Pro ty druhé ponechat základní sociální dávky, donucovací nebo motivační prvky.

Odpovězeno: 14. 11. | 11:53Autor: Michal V.

Otázka: Pane premiere, proc zrejme neuvazujete o zapojeni Zelenych do pripravovane nove vlady? Ekologicka politika je preci ve vyspelych zemich soucasti pravicove politiky! Dekuji za odpoved.

Mirek Topolánek: Naopak. Nejenom, že uvažuji se zapojením Strany zelených do příští vlády, ale budu-li velmi upřímný, Strana zelených je už obsažena v té stávající. A to nejenom programově, ale i personálně. Nedovedu si představit, že by vláda širší koalice vyčlenila Stranu zelených a její program do tvrdě opozičních lavic.

Odpovězeno: 14. 11. | 11:56Autor: Filip

Otázka: Dobrý den pane předsedo, chápu, že povlební jednání jsou těžká a Vaši situaci Vám nezávidím, ale prosím, co Vás vedlo k naprostému odklonu od brzkých předčasných voleb, když SZ je bere jak svoji prioritu a Lidovci se několikrát nechali slyšet, že "nebudou dělat problémy"?

Mirek Topolánek: Možná jste si nevšiml, ale poslanců Strany zelených je slovy šest. Pokud bych velmi optimisticky očekával, že poslanců ODS, kteří chtějí předčasné volby na jaře příštího roku je 81, prostým součtem dojdeme k číslu 87. A to jsem optimista. Pro jakoukoli metodu vyvolání předčasných voleb v příštím roce potřebujete 101, resp. 120 hlasů. Neznám nikoho ze zbývajích tří stran - ČSSD, KSČM a KDU-ČSL - kdo by pro takový mechanismus voleb v příštím roce zvedl ruku. Pořád pokládám volby na jaře příštího roku za nejlepší řešení, bohužel pro vás, pro mě, i pro Českou republiku nerealizovatelné. Znovu zopakuji, že spoléhat na neúspěšný třetí pokus při takto nastavených počtech, je politické kaskadérství, kterého se já - byť člověk vnímaný obecně jako odvážný - nedopustím.

Odpovězeno: 14. 11. | 11:58Autor: Zdeněk

Otázka: Vážený pane Topolánku, myslím si, že existují pouze dvě cesty a ODS si bude muset vybrat. V případě, že chce ODS vyhrát příští volby, zastavte to šílenství, které se nazývá "vláda národního dialogu", respektive opoziční smlouva č. 2. V případě, že chcete za prezidenta V. Klause, směle pokračujte.

Mirek Topolánek: Zkuste si přečíst předešlé odpovědi. Přesto vám dám vybrat: Chcete za A ODS v opozici a návrat komunistů k nepřímému vládnutí? Za B velkou koalici nebo její modifikace? Za C vámi odmítanou vládu národního dialogu? Pomožte mi s výběrem. Děkuji.

Odpovězeno: 14. 11. | 11:59Autor: Kristýna

Otázka: Pane premiére, proč jste se domluvil s panem Paroubkem,když jste nám (vašim voličům)sliboval opak?

Mirek Topolánek: Domluvil jsem se s panem Paroubkem, panem Bursíkem a panem Kasalem na tom, že se v příštím týdnu pokusíme vytvořit nekomunistickou vládu do předčasných voleb. Já jsem nikdy nesliboval nereálné věci, sliboval jsem, že neuděláme velkou koalici, že nepůjdeme s komunisty.

Odpovězeno: 14. 11. | 12:00Autor: Jirka

Otázka: Pakt s ČSSD není dobrá volba - ODS hodně ztratí! Ztráta ODS = zisk ČSSD.

Většina je pro nové volby! A to co nejrychleji!

Proč děláte obrat od nich?

Mirek Topolánek: Proboha. Umíte počítat? Můžete mi napsat, jakým způsobem chcete dospět k předčasným volbám v příštím roce, když je odmítají ČSSD, KSČM a fakticky i KDU-ČSL?

Odpovězeno: 14. 11. | 12:02Autor: Solař

Otázka: Měl byste si pořádně přečíst dnešního Viditelného Macka. V pátek na sněmu jsme Vás velmi podporovali, dnes se nám chce zvracet. Ničíte práci všech poctivých ODSáků. Budete další Kalousek?

Mirek Topolánek: Máte na mysli ty poctivé odéesáky, kteří dělají na radnici koalice s ČSSD? Máte na mysli ty komunální taškáře, kteří dlouhodobě preferují určité stavební firmy? Nebo máte na mysli ty poctivé odéesáky, kteří ví, že nesmíme spolupracovat s komunisty a nesmíme exkluzivně spolupracovat s ČSSD? Za ty se rád postavím. Každý, kdo preferuje variantu ODS v opozici a velkou koalici, ať jede na kongres a nevolí mě. Já preferuji jiné varianty.

Odpovězeno: 14. 11. | 12:03Autor: volic ODS

Otázka: Jako dlouholety volic pravice a ODS, Vam musim bohuzel sdelit, ze jste podle meho nazoru vcera spachal nejvetsi chybu sveho politickeho zivota. Mel jste trpelive drzet svoji (uspesnou a verohodnou) linii a ne delat podobne kotrmelce, a jeste to omlouvat temi prisernymi nazvy Vlada narodniho dialogu

Mirek Topolánek: Dtto.

Odpovězeno: 14. 11. | 12:04Autor: VojtěchToulec

Otázka: Myslíte že budete mít v novích volbách nad 50 procent?

Mirek Topolánek: Ve stávajícím volebním systému, který se ODS nepodaří změnit k obrazu svému, protože na to potřebuje partnery, je fakticky nemožné dosáhnout volebního výsledku nad 50 procent. A tak zůstává ODS jediná cesta a to je kromě vysokého volebního výsledku zvyšovat svůj koaliční potenciál. Proto mimo jiné během celého pětiměsíčního martyria nedošlo ani jednou k tomu, abychom ze svých úvah vypustili KDU-ČSL a Stranu zelených.

Odpovězeno: 14. 11. | 12:07Autor: Přerováci a letiště v Bochoři

Otázka: Vážený pane Topolánku,jsme zaměstnanci vojenského letiště v Bochoři okres Přerov,prosím Vás,zachováte bochořské letiště a nedovolíte,aby se stěhovalo do Náměště?Byla by to pro Přerov veliká pohroma,jednak v nezaměstnanosti,jednak v ekonomice,..Prosím,celý Přerov a okolí věří ve vaš ANO PRO ZACHOVÁNÍ

Mirek Topolánek: Tuto otázku jste měli směřovat ministru Tvrdíkovi, když o tom rozhodoval. Pokoušíme se s mými ministry o téměř nemožné, a to je jak dobudování náměšťského letiště, tak zachování vrtulníkové základny na v budoucnosti smíšeném vojensko-civilním letišti v Přerově. Ve čtvrtek budu mít možnost vám to na letišti říct osobně. Celý projekt závisí na tom, jak se město a oba zainteresované kraje postarají o zainvestování a vybudování civilní části letiště. Bez té by byl celý projekt pouze iluzí. Proto jsme rozhodli o odkladu přesunu základny, a proto se nám snad podaří naplnit vaše očekávání.

Odpovězeno: 14. 11. | 12:08Autor: Petr

Otázka: Pane Topolánku, konečně si Vás jako středový volič mohu vážit. Těch 5 měsíců přešlapování nás stálo spoustu času, věřím, že dohoda s ČSSD za účasti menších stran odstraní nenávist mezi voliči obou táborů a konečně se pohneme tato země zase správným směrem. Demokracie je o dohodě.

Mirek Topolánek: Děkuji vám. Jsem rád, že jste mé poslední kroky pochopil. Rizika mnou zvolené varianty si uvědomuji a pokusím se je při jednáních v následujících dnech eliminovat. Ta vláda by měla smysl jenom tehdy, kdyby skutečně řešila problémy České republiky. Pokud by byla redukovaná jen na mocenské uspořádání, byla by zbytečná.

Odpovězeno: 14. 11. | 12:10Autor: [email protected]

Otázka: Nebojíte se pane premiére, že otevřením spolupráce s ČSSD otevřete také cestu k vládě komunistům ?

Mirek Topolánek: Naopak. Posun ČSSD při posledních vyjednáváních znamená, že KSČM v této variantě zůstane v opozici. Jakékoli jiné varianty a koketování s podporou komunistů při prosazování předčasných voleb by vedly k opaku. Mnou navržené řešení spolupráce čtyř demokratických stran - pokud k němu dojde - mě připadá jako korektní vyústění povolebního patu a přešlapování na místě.

Odpovězeno: 14. 11. | 12:12Autor: Marek Veselý

Otázka: Dobrý den, proč dáváte přednost stabilní vládě za účasti všech demokratických stran před předčasnými volbami v roce 2007? Veřejnost a zejména voliči ODS toto řešení budou považovat za formu skryté velké koalice. To povede k oslabení preferencí ODS a tím k možnýcm volebním porážkám.

Mirek Topolánek: Míra stability vlády a datum předčasných voleb je přímo úměrná hloubce reformního programu této vlády. Předčasné volby v roce 2007, jak jsem vysvětlil, jsou prakticky neprosaditelné. Připadalo by mi naopak velkou zradou na voličích, kdyby ODS zůstala v opozici a nerealizovala část svého volebního programu.

Odpovězeno: 14. 11. | 12:12Autor: Pijack

Otázka: V krátké době jste skočil Paroubkovi dvakrát na špek. Myslíte si o nás, že jsme dementní a nepoznáme, že jste skočil na špek potřetí? Už vás nevolím !!!

Mirek Topolánek: To víte, i mezi politiky jsou idioti...

Odpovězeno: 14. 11. | 12:14Autor: Filip

Otázka: Proč neuzavřete původní trojkoalici, ne jako koalici za "prohlasování" důvěry ve sněmovně, ale jako koalici za blokaci "Paroubkovy šnce" při třetí pokusu. Je to jediná možnost ak nezradit voliče. Děkuji za odověď

Mirek Topolánek: Možná nevíte, že naše ústava předpokládá, že ve třetím pokusu nominuje předsedu vlády předseda Poslanecké sněmovny. Pokud vyjdeme z toho, že stávající předseda splní svůj slib a odstoupí, pokud vyjdeme z toho, že oněch 100 poslanců trojkoalice v tajném hlasování neselže,a stejně tak neselže levicový blok, tak jsme ve stejné patové situaci jako v červenci a srpnu. Vládne druhá vláda Mirka Topolánka bez důvěry, sněmovna nemá předsedu a jedeme dál močálem temným kolem bílých skal. Sto hlasů - jak jsme si stačili všimnout během pěti měsíců - je málo.

Odpovězeno: 14. 11. | 12:16Autor: Gorash

Otázka: Dobry den, gratuluji Vamk povereni sestavovanim vlady, ac nevim jestli je to za soucasne situace tolik pozitivni. Rad bych se zeptal na kolik je podle Vas skutecne realne najit dohodu o vlade do necelych dvou tydnu a jak dulezite jsou ted pro Vas predcasne volby v porovnani s nalezenim dohody s CSSD

Mirek Topolánek: Spojil bych otázky a řekl bych, že musíme najít dohodu s ČSSD na předčasných volbách. Pokud to nemá být vnímáno jako velká koalice, tak samozřejmě musí probíhat jednání s KDU-ČSL a Stranou zelených. A to se děje. Situace u nás po volbách je velmi nestandardní, a já se obávám, že další prodlužování toho stavu by poškozovalo už tak otřesenou důvěru v systém, politické strany, instituce.

Odpovězeno: 14. 11. | 12:17Autor: toulecv

Otázka: Usnadníte podnikání konečně?

Mirek Topolánek: Pan ministr Říman t.č. v demisi přestavuje tuto středu zasedání vlády t.č. v demisi velký balíček změn usnadňujících podnikání. Je třeba ale mít na paměti, že tento návrh projde poslaneckou sněmovnou pouze, když získá většinu přítomných poslanců. Je to začátek reformních kroků, doufám, že bude mít své pokračování.

Odpovězeno: 14. 11. | 12:19Autor: Jakub

Otázka: Dobrý den pane Topolánku,
zajímá mě jedna věc. Jak je možné, že uskupení patrně velmi chytrých lidí, kteří by politici měli být, není schopné se domluvit za 5měsíců na sestavení vlády?!? neměli byste se všichni sbalit a jít radši zkusit jiné povolání, když zde jste neobstáli? přeji krásný den

Mirek Topolánek: To máte složité. Koupíte cedník, teče. Zalepíte díry, necedí. Kolik třešní, tolik višní. Každé řemeslo má svoj. Podíváte-li se na výsledky povolebního patu, a vyhodnotíte-li si osudy případně potenciální osudy lídrů všech politických stran, je evidentní, že neschopnost dohody je všechny buď oslabila nebo zmizely, či zmizí v propadlišti dějin. Dělník je smrtelný, práce je živá.

Odpovězeno: 14. 11. | 12:21Autor: Klimeš

Otázka: Vážený pane Topolánku,
nemyslíte si, že neustálou snahou vyjít vstříc ČSSD zrazujete svoje voliče, kteří Vaši stranu volili v parlamentních i senátních volbách. Předčastné volby na jaře 2007 jsou tím nejserioznějším řešením. Měl byste na tom trvat.

Mirek Topolánek: Nevycházím vstříc ČSSD. Po pěti měsících jsem je konečně přinutil jednat o vládě založené na spolupráci demokratických stran. Pokud najdete řešení, které lze udělat bez socialistů a současně bez komunistů, tak budete kandidátem na Nobelovu cenu. Sám vás navrhnu. Volič ODS dobře ví, že realizace alespoň části programu ODS je lepším řešením, než vláda levice a postupný návrat před listopad 89.

Odpovězeno: 14. 11. | 12:23Autor: volic ODS (pokr.)

Otázka: Jako volic pravice vam rikam zcela jasne, ze je mi narodni dialog s nekym jako je Paroubek naprosto ukradeny (zvlaste pokud by mel trvat az do r. 2009), a chvilkove predsednictvi v soucasne EU, to uz me nedojima vubec.

Mirek Topolánek: Rozumím vám, je mi z toho taky šoufl. Stejně jako vašim kolegům z tohoto on-line rozhovoru doporučuji, abyste mi poslali návrh na lepší řešení. Prosím vás, abyste ale před tím nastudoval ústavu a už mi nepsal věty, že by bylo lepší udělat ty předčasné volby.

Odpovězeno: 14. 11. | 12:24Autor: Anna

Otázka: Dobrý den pane premiére, hovořil jste, že výpočet nové nemocenské, která byla schválena vládou ČSSD, bude odsunuta až na rok nejdříve 2008. Co je na tom pravdy a opravdu to ještě ve sněmovně stačíte? Vždyď bylo řečeno, že to bude stát státní rozpočet cca 8 miliard Kč navíc. Děkuji.

Mirek Topolánek: Ve sněmovně se odklad celého zákona nepodařilo prosadit. Prosadily se pouze úpravy, které budou znamenat přechodně plnou kompenzaci.

Odpovězeno: 14. 11. | 12:26Autor: Jiří Nedvěd

Otázka: Fadím ODS ale jestli dáte přednost vládě s ČSSD, tak jsem se ve vás velmi sklamal a ODS už v životě volit nepůjdu, prosím neudělejte takovou šílenou věc!

Mirek Topolánek: Neplánuji žádnou vládu s ČSSD, plánuji vládu s KDU-ČSL, Stranou zelených a ČSSD. Alternativy k tomuto řešení jsem popsal výše. Pokud patříte k těm, kteří chtějí, aby ODS byla v opozici, nechám tento krok raději udělat někoho jiného.

Odpovězeno: 14. 11. | 12:27Autor: Opatrně prosím

Otázka: Pane Topolánku,

chápu, že řešení současné situace je takřka nemožné, takže je třeba kreativity a kompromisů.

Neobávate se ale, že uzavřením jakékoliv dohody o vládnutí s panem Paroubkem (nemám v principu nic proti ČSSD) znechutíte svoje voliče natolik, že v příštích volbách prostě rezignují?

Mirek Topolánek: Obávám, a proto o žádnou exkluzivní dohodu s Jiřím Paroubkem nepůjde.

Odpovězeno: 14. 11. | 12:29Autor: JZ

Otázka: Při nástupu do čela ODS jste sliboval nové tváře. Nezdá se Vám že je vše při starém(pánové Tlustý,Langer apod)?

Mirek Topolánek: Gandalovič, Řebíček, Alexandr Vondra a desítky dalších. Nové primátorky v Karlových Varech a Zlíně. Desítky komunálních politiků. Z 60 procent obměněný poslanecký klub. Prakticky žádný předsarajevský politik. Bém, Tošenovský, Vystrčil, Bendl, Šulc, Lukáš. Mnohé z nich ani neznáte. Jsou to všechno tváře nové, měřeno politickými měřítky a já s vámi hluboce nesouhlasím.

Odpovězeno: 14. 11. | 12:31Autor: volic ODS (pokr.)

Otázka: Mel jste Paroubka takrikajici na lopate, a vy mu poskytnete takovouto neuveritelnou pomoc. Proc, proboha ???
Verim, ze to vy a nebo aspon ODS prehodnoti a nejpozdeji o vikendu to jasne oznaci jako chybu, a bude se ji snazit napravit a navazat na to, co ji doposud prinaselo uspech.

Mirek Topolánek: Po jmenování podruhé premiérem na té lopatě sedím já a přemýšlím koho bych se zeptal, jak se na té lopatě sedí. Rád si od vás nechám poradit. Nedovedu si představit, že bychom ještě několik měsíců například do sjezdu ČSSD v březnu měli sice Paroubka na "lopatě", ale taky neměli vládu nebo se potáceli v přechodných řešeních. Paroubek není ČSSD, už dávno. POkud se vám řešení se zelenými, lidovci a socialisty, navrhněte mi chytřejší. Děkuji.

Odpovězeno: 14. 11. | 12:33Autor: Michal V.

Otázka: Jeste jeden dotaz: Uz neplati body, ktere pan Paroubek vyzadoval za dohodu s ODS v srpnu (odstraneni pana Kubiceho, obsazeni postu ve vyznamnych firmach atd.)? Dekuji.

Mirek Topolánek: Určitě ne. Jediné, co jsem slíbil, je vytvoření podobného mechanismu jako byla tzv. Bezděkova komise pro důchodovou reformu u reformy policie a služeb. Jako případný budoucí premiér nepřipustím žádné zametání pod koberec, žádné likvidace, žádné tolerování korupčního chování.
Děkuji za dotazy, mé doporučení méně číst a více přemýšlet, stále platí. Přeji pěkný den a těším se někdy příště. Mirek Topolánek

 

Právě se děje

Další zprávy