ČSSD před sjezdem zkoumala hejtmany. A Vaňhová padla

Kateřina Eliášová
23. 3. 2009 11:50
Pád ústecké hejtmanky potvrdil i víkendový sjezd socialistů
Ústecká hejtmanka Jana Vaňhová.
Ústecká hejtmanka Jana Vaňhová. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Ještě před tím, než nechali na víkendovém sjezdu prohrát ústeckou hejtmanku Janu Vaňhovou, věděli sociální demokraté, že právě tato politička vede nejméně oblíbenou krajskou vládu.

ČSSD obsadila po podzimních volbách místa hejtmanů ve všech krajích a zhruba po téměř čtyřech měsících vlády v krajích si nechala u společnosti STEM udělat průzkum, jak jsou tamní lidé spokojeni.

Vaňhová, která obhajovala na sjezdu křeslo místopředsedkyně (jedno místo mezi místopředsedy je v ČSSD vyhrazeno ženě), v hodnocení voličů dopadla spolu se středočeským hejtmanem Davidem Rathem nejhůř.

Naopak nejvíce spokojení jsou lidé z Olomouckého a Jihomoravského kraje, kterým vládnou bývalí poslanci Martin Tesařík a Michal Hašek.

Rathův modrý kraj

Hejtmani Radko Martinek a Martin Tesařík. U nich v kraji jsou lidé spokojení
Hejtmani Radko Martinek a Martin Tesařík. U nich v kraji jsou lidé spokojení | Foto: Aktuálně.cz, Ludvík Hradilek

Socialisté přitom přiznávají, že Středočeský kraj je pro ně určitou "laboratoří". Do převážně pravicově naladěného kraje vyslali jednoho ze svých nejvíce kontroverzních mužů - Davida Ratha.

A po pěti měsících mají výsledek. S jeho vládou je spokojeno 49 procent voličů, například v Olomouckém kraji je to o třicet procent více.

A ještě pro srovnání, ve všech krajích vyjma Středočeského a Ústeckého, které nedosahují ani padesáti procent, je spokojeno s krajskou vládou více než 60, respektive 70 procent Čechů.

Tajně na koberečku

Fakta

Jak jsou lidé v krajích spokojeni s hejtmany

Kraj % Olomoucký 79 Jihomoravský 78 Vysočina 77 Jihočeský 76 Karlovarský 76 Pardubický 75 Moravskoslezský 74 Liberecký 73 Zlínský 73 Plzeňský 63 Hradecký 61 Středočeský 49 Ústecký 47

Zdroj: STEM

Podle informací Aktuálně.cz byl už David Rath kvůli své práci na pohovoru s lídry strany. Ač to nechce nikdo veřejně říci, mimo záznam potvrdilo tento fakt hned několik členů stranického grémia.

"Davidu Rathovi bylo naznačeno, že by měl trošku přibrzdit," uvedl jeden ze členů grémia.

Sám David Rath popřel, že by měl kdokoliv z vedení výtky k jeho práci. Mluvilo se prý jen o zdravotnictví. "Ty pohledy na problematiku zdravotnictví nejsou ani v ČSSD úplně jednotné," řekl pouze.

Veřejně chválen

Oficiální vyjádření na adresu Davida Ratha už jsou příznivější, někteří jej dokonce hájí.

"O Davidu Rathovi se píšou jen ty negativní věci a nevyzdvihují se pozitiva," myslí si šéf středočeské ČSSD Richard Dolejš. Připouští, že výsledky průzkumu ovlivňuje fakt, že Středočeši jsou spíše pravicověji zaměření.

"Myslím, že je to na zamyšlení těch, kteří v tom kraji působí. Já jsem s výsledky Jihomoravského kraje spokojen," odpověděl bezpečnostní expert strany Jeroným Tejc na otázku, proč si myslí, že kraje Davida Ratha a Jany Vaňhové pokulhávají za ostatními.

Vaňhová místo Foldyny

Neoblíbenost vedení Ústeckého kraje má taky svůj důvod, shodují se socialisté. I v tomto případě jsou však opatrní na veřejné komentáře.

Vaňhová se totiž hejtmankou stala, přestože socialisty do voleb vedl jiný lídr - Jaroslav Foldyna. Ve sporech o uspořádání krajské vlády však Vaňhová a její lidé Foldynu odstavili.

Uvnitř ústecké sociální demokracie to vyvolalo otřes. A průzkum ČSSD ukázal, že se situace v kraji nelíbí ani voličům.

 

Právě se děje

Další zprávy