Bude Foldyna hejtmanem? ČSSD řekne na poslední chvíli

Martina Machová Martina Machová
25. 11. 2008 11:15
ČSSD oznámí jméno hejtmana těsně před jednáním zastupitelstva
Bude vítěz Foldyna hejtmanem? Na otázku nedokáže odpovědět ani sám lídr kandidátky
Bude vítěz Foldyna hejtmanem? Na otázku nedokáže odpovědět ani sám lídr kandidátky | Foto: Ondřej Besperát

Ústí nad Labem - Sociální demokraté v Ústí sice vyhráli volby, ale na rozdíl od všech ostatních krajů se zde pořád neví, kdo bude hejtmanství skutečně vládnout.

Nejenže šest týdnů po volbách není jasné složení rady, ale ČSSD nedokáže ani říct, koho vlastně navrhne na hejtmanský post.

Ústecká ČSSD totiž ještě stále nedokázala vyřešit, jak naloží se svým lídrem Jaroslavem Foldynou. S devíti tisíci preferenčními hlasy se stal jednoznačným vítězem krajských voleb na Ústecku a podle nepsaných pravidel by měl v čele hejtmanství usednout právě on.

Místo toho jej jeho vnitrostraničtí odpůrci pozvolna odsouvají mimo hru a přes jeho nesouhlas domlouvají spolupráci s občanskými demokraty.

"Sám si netroufám odhadovat, jak vše dopadne. Můj názor ale zůstává stejný. Myslím si, že nejlepším řešení by byla menšinová vláda sociální demokracie," uvedl Jaroslav Foldyna.

A svůj názor nezměnil ani na to, že by měl obsadit nejvyšší krajský post. Stále nevidí důvod, proč by měl být nominace na hejtmana zbaven.

Jiří Šulc vládl kraji osm let. Nyní pro ODS vyjednává na vítězné ČSSD co nejlepší pozici. Tři radní zatím byli málo
Jiří Šulc vládl kraji osm let. Nyní pro ODS vyjednává na vítězné ČSSD co nejlepší pozici. Tři radní zatím byli málo | Foto: ODS

"Lídrem mne zvolila krajská konference a svou roli jsem splnil. Myslím si, že volební výsledky hovoří za vše," konstatoval politik.

V kuloárech se ale hovoří, že hejtmanem by se mohl stát odstupující krajský radní pro školství Pavel Kouda, který poslední čtyři roky zasedal jako jediný sociální demokrat v jinak modrém vedení hejtmanství.

Přiblížit jméno budoucího hejtmana nechce ani Foldynův stranický oponent a krajský šéf ČSSD Petr Benda.

"Personální otázky budeme řešit až na mimořádném zasedání krajského výkonného výboru a klubu zastupitelů ve středu odpoledne, tedy těsně před jednáním zastupitelstva," uvedl.

Světlo do povolebního vyjednávání v Ústí nevnesla ani pondělní návštěva Jiřího Paroubka. Řekl, že prý nebude do jednání v kraji zasahovat a vše nechá na uvážení místních.

Do utváření regionální vlády přitom už v minulosti zasahoval. Nejprve vrátil do hry Foldynu, když nebyl zvolen do vyjednávacího týmu, a později po jeho návštěvě Teplic změnila sociální demokracie zcela model vlády, kterého chtěla v regionu docílit.

Zatímco vyjednávání od uzavření volebních místností směřovala k dohodě mezi ČSSD s ODS, Paroubek vyhlásil, že čistá koalice v Ústí nebude.

Šéf ČSSD Petr Benda (vpravo) nechce až do středy prozradit, kdo bude v Ústí hejtmanem
Šéf ČSSD Petr Benda (vpravo) nechce až do středy prozradit, kdo bude v Ústí hejtmanem | Foto: Martina Machová

Sociální demokraté poté nabídli tři místa v radě bez koaliční smlouvy ODS a jedno nezávislému kandidátovi. Jím by měl být s největší pravděpodobností odpadlík od Severočechů.cz Mirko Bernas.

Konečná rozhodnutí ale ČSSD vydá až ve středu dopoledne. Předběžně na desátou hodinu si totiž její zástupci naplánovali s ODS podepisování případných dohod o spolupráci.

Zda ke schůzce skutečně dojde, se rozhodne v úterý večer na jednání ODS. Ta již několik dní s přijetím nabídky socialistů váhá. Ačkoli v minulosti již potvrdila, že je ochotna ustoupit programovým požadavkům ČSSD, například hrazení zdravotnických poplatků, ráda by získala ve vedení kraje větší vliv.

Již mimo hru se cítí být naopak komunisté. Sociální demokraté je sice po jejich pátečním ne znovu přizvali k jednání, podle krajského lídra Oldřicha Bubeníčka ale nenabídli nic, čím by jejich původní rozhodnutí zvrátili.

"ČSSD jsme mohli nabídnout jen podporu menšinové vlády. Dohodli jsme se, že se budeme do středečního poledne informovat. Domnívám se ale, že dohody mezi nimi a ODS jsou už do takové míry rozjednané, že k žádným výrazným změnám nedojde," líčil resumé pozdní pondělní schůzky Bubeníček.

Již dříve komunisté ČSSD vzkázali, že nepodepíší žádnou smlouvu či deklaraci o povolební spolupráci, která by zajistila podporu vlády ČSSD a ODS a s nimi jako radními by nepočítala. Program socialistů je údajně tak shodný s jejich vlastním, že jim jakékoliv smluvní závazky přijdou zbytečné.

V Ústí tak reálně hrozí, že ve středu nebude do vedení kraje zvolen nikoho. Šéf krajské ČSSD Petr Benda sice tvrdí že obavy v tomto směru nemá, přesto připouští, že i na tuto variantu pamatuje.

"Jaký je záložní plán ale neprozradím," řekl.

Scénář, kdy by noví zastupitelé nebyli schopni zvolit na ustavujícím jednání novou regionální vládu, by se v Ústí neodehrál poprvé. Před osmi lety muselo být kvůli patové situaci jejich zasedání na několik dní přerušeno.

Nakonec to byl právě Foldyna a současný odstupující hejtman Jiří Šulc z ODS, kteří dohodli křehkou, velkou koalici. V pětapadesátičlenném zastupitelstvu tehdy získali podporu 28 hlasů.

 

Právě se děje

Další zprávy