Sázka na krizi vychází, ujistil socialisty nový průzkum

Kateřina Eliášová
14. 3. 2009 20:15
ODS i ČSSD mají se vlastní nové průzkumy o eurovolbách. Oběma vyšlo, že by nyní vyhrály
Věří-li "svým" průzkumům, může být spokojen.
Věří-li "svým" průzkumům, může být spokojen. | Foto: Ludvík Hradílek

Průzkum ČSSD
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Průzkum ČSSD

Otázka v průzkumu:

Pokud byste šel volit, kterou stranu, hnutí nebo koalici byste příští týden do Evropského parlamentu volil?

Výsledek:

Strana Počet % ČSSD 30 ODS 23 KSČM 10 KDU-ČSL 5 Zelení 4 Jiná strana 9 Neví 13 Bez odpovědi 6

Praha - Sociální demokracie si v nejnovějším průzkumu ověřila, že sázka na hospodářskou krizi se v kampani před volbami do evropského parlamentu zatím asi vyplácí.

Aktuálně.cz získalo výsledky exkluzivního průzkumu, který si nechala dělat ČSSD od agentury STEM tento čtvtek a pátek.

Výsledky? 

Za prvé: Pokud by byly eurovolby za týden, hlasovalo by pro socialisty 30 procent voličů, kteří jsou nyní rozhodnuti k volbám přijít. ODS by volilo 23 procent lidí.

Za druhé:  61 procent procent dotázaných si myslí, že vláda Mirka Topolánka krizi nezvládá. Jsou to zejména voliči ČSSD a komunistů. Aboslutní spokojenost s vládou v totmto smyslu panuje jen mezi dotázanými, kteři by volili ODS.

Lidovci věří socialistům

Tomuto zjištění odpovídají i výsledky dotazu, kdo by krizi zvládl lépe. 58 procent lidí si myslí, že sociání demokracie.

Tento názor mají hlavně příznivci ČSSD a komunistů, zastává ho však také téměř polovina příznivců KDU-ČSL a čtvrtina stoupenců zelených.

Téma kampaně zvolili socialisté správně už při minulých volbách. Voliče přesvědčili tím, že kritizovali regulační poplatky ve zdravotnictví a slíbili, že je zruší. Vyhráli pak drtivě krajské volby a úspěch zaznamenali i ve volbách do senátu.

Bitva průzkumů

Obě největší politické strany, ODS i ČSSD, si před červnovými volbami do europarlamentu nechávají dělat vlastní průzkumy, jak si před voliči stojí.

Z těch, které se podařilo Aktuálně.cz získat tento týden, mohou být potěšeny obě soupeříci strany. 

Jak bylo uvedeno výše, čtvrteční a páteční průzkum avizoval momentální převahu socialistů, data zjištěná pro ODS však hovoří opačně.

Společnost IPSOS TAMBOR, která pracovala pro ODS, dospěla k tomu, že ODS by v eurovolbách dostala dvaatřicet procent, ČSSD by získala 29 procent a komunisté 18 procent hlasů.

Jediné v čem se oba průzkumy shodnou, je volební účast. STEM pro ČSSD zjistil, že 56 procent z dotazovaných se chce voleb do Evropského parlamentu zúčastnit, osmadvacet procent z nich říká, že přijde určitě. V průzkumu ODS je takových lidí třetina, přes šedesát procent řeklo, že volby do europarlamentu považuje za důležité.


 

 

Právě se děje

Další zprávy