ČSSD nemá místopředsedkyni. Je to msta za Foldynu?

Reportéři Aktuálně.cz
22. 3. 2009 12:47
Delegáti nedokázali najíst shodu na jednom jménu
Několik desítek vteřin po vyhlášení výsledků volby předsedy strany čeká Jiří Paroubek před kamerou na vstup do Otázek Václava Moravce.
Několik desítek vteřin po vyhlášení výsledků volby předsedy strany čeká Jiří Paroubek před kamerou na vstup do Otázek Václava Moravce. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Předseda ČSSD Jiří Paroubek neměl sjezd své strany v ruce tak, jak se původně zdálo. Delegáti se vzbouřili proti jeho přání, aby místopředsedkyni partaje zvolil namísto sjezdu ústřední výkonný výbor.

Včera první volbou neprošla Jana Vaňhová, sjezd poté volil mezi stínovou ministryní spravedlnosti Marií Benešovou a bývalou náměstkyní ministra kultury Kateřinou Kalistovou.

Ani jedna z nch nakonec nezískala dostatečný počet hlasů a tak přišel na řadu opět požadavek, aby místopředsedkyni nakonec přeci jen zvolil výkonný výbor.

Prosbu přednesl novopečený místopředseda strany Zdeněk Škromach a uspěl. Zatím není jisté, kdy se výbor sejde.

Sedm kandidátek

Na Jiřím Paroubkovi byl jeho jediný sjezdový neúspěch dost znát. Nezvolení ani jedné ženy do vedení partaje nechtěl komentovat a promptně opouštěl sál.

"To se stává," řekl pouze Aktuálně.cz. Za jeho éry k ničemu podobnému nedošlo.

V kuloárech se neúspěch Jany Vaňhové probíral asi nejvíce. "Je to pomsta za Jardu Foldynu," zaznívalo nejčastěji. Jaroslav Foldyna byl loni lídrem Ústeckého kraje, hejtmankou se nakonec ovšem stala právě Vaňhová.

"Jsem jen pozorovatel, ne Zorro mstitel," tvrdí Foldyna.

Noc pak rozhodla, na večírku v Obecním domě se narychlo vybírali nástupkyně Vaňhové. Oranžoví nakonec navrhli Marii Benešovou, Annu Čurdovou, Yvonu Kubjátovou, Lucii Svobodovou, Olgu Hrebičkovou, Kateřinu Kalistovou a Danu Váhalovou.

Podle neoficiálních informací také chtěli vlastní kandidátku postavit i sociálně demokratické ženy. Mělo jít o středočeskou poslankyni Lenku Mazuchovou. Ta ale nominaci odmítla.

Ráno byla delegátům představena volební kampaň do europarlamentu.

Projev přednesl i loňský prezidentský kandidát ČSSD Jan Švejnar. Hovoři převážně o finanční krizi a o tom, jak by se měla řešit. Vyzval socialisty, aby se vyvarovali dvou extrémů - příliš regulovat trh a nechat řešení krize pouze na trží síle.

Jana Vaňhová hlasuje také pro sebe jako místopředsedkyni strany. V prvním kole však dostatek hlasů pro zvolení nezískala.
Jana Vaňhová hlasuje také pro sebe jako místopředsedkyni strany. V prvním kole však dostatek hlasů pro zvolení nezískala. | Foto: Ondřej Besperát
Socialisté na Výstavišti, den druhý:
Paroubek: Mám víc zkušeností, proto i silnější mandát
Sledovali jsme živě: Vaňhová v grémiu končí
Nepolevujte ve svém boji, vyzýval ČSSD na sjezdu Fico
Prezident republiky na sjezdu sociální demokracie, to je historická změna.
Prezident republiky na sjezdu sociální demokracie, to je historická změna. | Foto: Ondřej Besperát
Jak to vše začalo: Paroubka zastínil Klaus:
Shodíme Topolánka a dostavíme Temelín, slíbil Paroubek
Vláda Bursíků a dalších mi není nejmilejší
Nový zástupce Paroubka? Drží slovo, cizí úsměvně komolí
VIDEO:Slepé střevo ODS? Lidovci a zelení, řekl Paroubek

Kdo je ve vedení ČSSD:

 

Právě se děje

Další zprávy