Rath se zbavuje opozice. Vyhání z kraje ministra Bendla

Kateřina Eliášová
13. 3. 2009 6:11
Ministr a zastupitel zároveň? To nelze, tvrdí Rath
Hejtman David Rath
Hejtman David Rath | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Může být Petr Bendl zároveň zastupitelem a ministrem? Zákon říká, že ne, tvrdí jeho velký oponent, zastupitel, hejtman a poslanec David Rath.

Už v pátek dopoledne na zasedání středočeského zastupitelstva svedou oba muži další ze svých politických válek.

Hejtman Rath se domnívá, že zákon neumožňuje Petru Bendlovi být zároveň zastupitelem a ministrem. Nechal si zpracovat i právní posudek, který říká, že Bendl je tak ve střetu zájmu.

Sám nicméně přiznává, že zákon je přehnaně přísný.

"Já v tom lidsky tragédii nevidím, ale zákon mluví jednoznačně," řekl Aktuálně.cz Rath.

Foto: Ludvík Hradilek
Rath vs. Bendl
Bendl a ODS pozlobili Ratha. Hanebnost, řekl hejtman
Rath se nemusí Bendlovi omlouvat za slova o krádeži
Potvrzeno: Rath bude kandidovat proti Bendlovi

Vyhazov, o němž Rath mluví, se týká i zastupitele Viléma Žáka z ODS, který je šéfem poradců ministra zemědělství Petra Gandaloviče. O konci obou politiků by mělo zastupitelstvo hlasovat už v pátek dopoledne. 

O osudu obou politiků rozhodnou hlasováním zastupitelé, ČSSD s komunisty má většinu, lze tedy předpokládat, že Rath se svým požadavkem uspěje.

Je to střet zájmů. Nebo není?

Aktuálně.cz požádalo o právní názor dva muže; právníka z Ústavu státu a práva Vladimíra Balaše a Václava Henycha z ministerstva vnitra. Jejich názory se rozcházejí.

Foto: Ludvík Hradilek

"Ministerstvo vnitra se přiklání k názoru, že tady o střet zájmu ve smyslu zákona o volbách nejde," tvrdí Henych.

"Zastupitelstvo to skutečně může považovat za konflikt a Bendla může odvolat právě proto, že je to v rozporu s volebním zákonem," uvedl pro změnu Balaš.

Ve středočeském zastupitelstvu musela už dříve skončit Lenka Šmídová z ČSSD, protože byla zároveň šéfkou Úřadu práce v Berouně. Zákon ani to nemumožňuje.

Kumulace funkcí: jednou to jde, podruhé ne

Co říká zákon

    Funkce člena zastupitelstva kraje je neslučitelná

  • a)    s funkcí vykonávanou na ministerstvu, jiném ústředním orgánu státní správy nebo na orgánu státní správy s celostátní působností, obsazovanou volbou, jmenováním nebo ustanovováním
  • b)    s funkcí vykonávanou zaměstnancem kraje, zařazeným do krajského úřadu, zaměstnancem obce, zařazeným do obecního úřadu, nebo zaměstnancem jiného než ústředního orgánu státní správy, nejde-li o orgán s celostátní působností, jsou-li tyto funkce obsazovány volbou, jmenováním nebo ustanovováním
  • c)    s funkcí statutárního zástupce právnické osoby zřízené nebo založené krajem, anebo v níž má kraj majetkovou účast.

Pikantní na celém sporu je fakt, že právě Rath, který Bendlovo odvolání navrhuje, má sám tři politické funkce. Zákon mu umožňuje dělat zároveň zastupitele, hejtmana i poslance.

Pamatuje totiž jen na funkce na ministerstvu a ve státní správě, nikoliv v Parlamentu (viz Co říká zákon).

Kumulaci funkcí lze vidět i jinde: například u bývalého vicepremiéra a ministra pro místní rozvoj Jiřího Čunka či bývalého ministra zdravotnictví Tomáše Julínka, kteří byli ministry a současně i senátory.

"Je to taková zvláštní nedůslednost. Možná je to otázka pro Ústavní soud, aby určil, jestli to je nebo není ústavní. V tom smyslu, jestli se tady něčemu nebrání, jestli to nediskriminuje případy typu pana Bendla ne případy typu Julínek," myslí si Balaš.

Rath může být paradoxně v budoucnu ve stejné situaci, v jaké je dnes Bendl. ČSSD s ním po případných vyhraných volbách - alespoň zatím - počítá coby s ministrem zdravotnictví. 

Pak by se ovšem musel některé ze svých funkcí vzdát.

"S trochou nadsázky se dá říct, že když pan Bendl tvrdí, že to není střet zájmů (a pokud my hlasováním zastupitelstva dojdeme k tomu, že to není střet zájmů), no tak z toho titulu si dovedu představit věc, kterou jsem si ještě před týdnem nedovedl představit. Tedy že bych byl hejtman i ministr," řekl Rath.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte blog Davida Ratha na Aktuálně.cz
Foto: Aktuálně.cz
Čtěte blog Petra Bendla na Aktuálně.cz
 

Právě se děje

Další zprávy