ČSSD otvírá oranžové knihy, chce zdražit mýtné

Eva Benešová
28. 5. 2009 17:25
O kolik má jízda po dálnicích zdražit zatím nechce prozdradit
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha - Návrhem na zdražení mýtného dnes ČSSD neoficiálně odstartovala kampaň pro říjnové volby. Stínový ministr dopravy Roman Onderka představil oranžovou knihu dopravy, tedy soubor předvolebních slibů ČSSD.

Jedním z hlavních plánů Onderky je zdražení mýtného pro kamiony. Zatím ovšem nechce říct, o kolik by měly ceny stoupnout.

„Ubohý stav dopravní infrastruktury vyplývá z toho, že za kilometr na dálnici se platí mýto 4 koruny, za kilometr na rychlostní silnici 2 koruny. V Rakousku jsou přitom ceny až o sto procent vyšší. Z českých a moravských silnic se tak stává laciný obchvat těchto zemí," odůvodnil svůj plán Onderka.

Dotace a PPP projekty

Tvrdí, že cílem není škodit českým dopravcům, ale zlepšit stav silnic.

Kromě toho slibují socialisté, že pokud vyhrají volby, získají pro dopravu peníze z Evropské investiční banky a od soukromých investorů v rámci PPP projektů. Výhodou obou variant prý je dlouhodobá splatnost, která nezatíží deficit státního rozpočtu.

Z výstavby silniční sítě chce ČSSD také vytvořit protikrizové opatření.

"Pokud by se zastavily stavební práce jenom proto, že na to nejsou peníze, tak by přišlo o práci až 200 nebo 250 tisíc lidí. Proto půjdeme do deficitu, abychom zachovali zakázky," zdůraznil stínový ministr.

Sebrat, a pak se domluvit

Současně chtějí socialisté upravit zákony tak, aby vlastník pozemku nemohl blokovat stavby dálnic či silnic.

„Není možné, aby se někdo rozhodl, že se prostě nechce domluvit, a blokoval celou stavbu. Chceme takové zákony, aby stavba mohla pokračovat, zatímco se s ním bude vyjednávat," popsal další svůj plán Onderka.

Zaměřit se chce také na rozvoj integrované dopravy či rozšíření letecké a vodní.

 

Právě se děje

Další zprávy