Sněmovnou prošel plán proti krizi: šrotovné i dávky

Eva Benešová
15. 5. 2009 13:05
Poslanci schválili protikrizové zákony
Delší podpora v nezaměstnanosti. To je jedno z protikrizových opatření, které dnes schválili poslanci.
Delší podpora v nezaměstnanosti. To je jedno z protikrizových opatření, které dnes schválili poslanci. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Poslanci schválili několik zákonů, které mají zmírnit dopad celosvětové recese. Počítají například se zavedením šrotovného, zvýšením sociálních dávek i rychlejšími odpisy.

Na protikrizovém balíčku se shodly dvě největší parlamentní strany - ČSSD a ODS.

Zákony v první řadě zavádí šrotovné. Na to budou mít nárok všichni majitelé aut, kteří nechají sešrotovat svůj vůz, který je starší deseti let. Na nákup nového vozu pak získají prémii 30 tisíc. Podmínkou je, že nový vůz nebude stát víc než půl milionu korun a že původní automobil vlastnil tento majitel alespoň dva roky.

Podpora bude o měsíc delší

Opatření počítá také s delší podporou v nezaměstnanosti, a to o jeden měsíc ve všech skupinách. Lidé do 50 let budou podporu pobírat šest měsíců, lidem mezi 50 a 55 lety se doba podpory prodlouží na 9 měsíců a lidé nad 55 let budou podporováni rok.

O něco lépe na tom budou i rodiny s dětmi. Hranice pro pobírání přídavků se sníží z 2,5násobku životního minima na 2,4násobek. Současně se zvýší dávky. Na děti do šesti let bude stát přispívat 550 korun, do 15 let 660 korun a do 26 let 750 korun.

Od roku 2011 se pak dávky sníží na 500 korun pro děti do šesti let, 610 korun pro děti do 15 let a 700 korun pro studenty.

Poslanci rozhodli i o zákonech z dílny ODS, které tvoří součást protikrizových opatření. Jde například o rychlejší odpisy nebo insolvenční zákon.

Odpisy na jeden a dva roky

Podnikatelé budou moci majetek odepisovat rychleji, což má podle ministerstva financí vést k tomu, že budou více nakupovat.

Majetek, který se doposud odepisoval tři roky, bude nově odepisován pouze rok. Movitý majetek odepisovaný dosud pět let bude nově odepisován pouze dva roky, z toho v prvním roce půjde odepsat až 60 procent ceny.

Do první odpisové skupiny se řadí například kancelářské stroje a počítače, telefony, kancelářské potřeby případně jízdní kola. Ve druhé skupině pak jsou osobní auta a další motorová vozidla, obráběcí stroje, televize, prodejní automaty, ledničky, mrazáky či nábytek.

Poslanci souhlasili i se snížením sociálního pojištění, které platí zaměstnavatel za zaměstnance. Změna se bude týkat všech zaměstnanců, jejichž plat se vejde do 1,15 násobku průměrné mzdy. Čím nižší budou mít plat, tím výraznější sleva pro zaměstnavatele bude.

Na řadě jsou Senát s prezidentem

Bývalý ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas dříve uvedl, že pomocí opatření by se mohlo zachovat 50 až 70 tisíc pracovních míst.

Přijat byl i insolvenční zákon. Ten přikazuje uhradit nejprve mzdy zaměstnancům, až v druhé řadě závazky věřitelům, pokud se firma dostane do potíží. V budoucnu by se tak mělo předejít případům, kdy zaměstnavatel několik měsíců neplatí svým zaměstnancům, jako se to stalo například v případě sklářů.

Zákon musí ještě schválit Senát a podepsat prezident. Teprve poté začne platit. Většina změn je omezená do konce roku 2010, poté se přehodnotí situace a případně se jejich účinnost prodlouží.

 

Právě se děje

Další zprávy