ČSSD a odbory: Od nového roku začneme reformu měnit

jaa
21. 8. 2007 10:53
O reformě věřejných financí bude dnes jednat sněmovna
Jiří Paroubek telefonuje ve sněmovně.
Jiří Paroubek telefonuje ve sněmovně. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Předseda sociální demokracie Jiří Paroubek a šéf největší odborové centrály a senátor za ČSSD Milan Štěch se dohodli, že budou spolupracovat ve svém souboji s reformou daní, zdravotnictví a dávek, kterou připravila vládní koalice a kterou by dnes měla schválit sněmovna.

Odboráři a sociální demokraté uvedli, že hodlají připravit novely reformních zákonů.Změny chtějí představit nejpozději na přelomu roku.

"Domluvili jsme se na tom, že vytvoříme společný pracovní tým, který bude připravovat pozměňovací návrhy. Utvoření tohoto týmu bylo nápadem sociální demokracie," řekl deníku Aktuálně.cz předseda Českomoravské komory odborových svazů Milan Štěch.

Předpokládá, že výsledky práce této skupiny budou k dispozici na konci letošního nebo na začátku příštího roku.

"V této době začnou platit ony vládní reformy a právě v tomto období se prokáží naše obavy. Společně s poslanci se budeme snažit tyto změny prosadit," slibuje si Štěch.

Nevylučuje přitom, že odboráři nasadí proti reformě i i tradiční protesty, například stávky a demonstrace.

Vládní návrh reforem, se kterými sociální demokraté a odboráři nesouhlasí, bude dnes projednávat sněmovna ve třetím čtení. V září se jí bude zabývat senát. Změny, které reformy přinesou, mají začít platit od 1. ledna 2008.

 

Právě se děje

Další zprávy