Bursík: Někdo chce, aby v Lidovém domě měli radost

Kateřina Eliášová
5. 10. 2007 15:30
Rozhovor s předsedou zelených Martinem Bursíkem
Martin Bursík přichází svižným krokem do Úřadu vlády ČR.
Martin Bursík přichází svižným krokem do Úřadu vlády ČR. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Kritiku, která se na něj v tomto týdnu valila, vnímá předseda Strany zelených dvojmo: tu, která vede dovnitř fungování strany, přijímá, hlasy, které volají po vystoupení z koalice, po dobývání dalších postů ve státní správě nebo po odvolání ministra Karla Swarzeneberga, odmítá.

"Hledají na zemi klacky, které by si mohli vzít do ruky," řekl Martin Bursík na adresu kritiků v rozhovoru pro Aktuálně.cz. "Možná že jsou lidi, kteří chtěli udělat radost svým kamarádům v Lidovém domě."

A: Ze strany kritiků zazněla námitka, že už nechtějí tancovat, jak Martin Bursík píská.

Já jsem klidný z toho, že od momentu, kdy jsme se dostali do parlamentu a pak do vlády, jsme byli solidní partner, který zároveň trval na svém a prosadil řadu svých priorit. A byli jsme tím nejpevnějším článkem koalice. Teď je situace nepříjemná a je třeba si vše vyložit.

A: V čem mají vaši kritici pravdu?

Jsou tam momenty, které se týkají vnitrostranické práce, tady je ta kritika oprávněná. O prázdninách se přeci jen po krajích jezdí méně, já jsem taky hodně letos lezl po horách. A lidi z krajů chtějí v okamžiku takových vypjatých situací, abych se u nich zastavil. Tu komunikaci dovnitř strany je možno zlepšit a taky fungování hlavní kanceláře.

A: Váš hlasitý kritik Petr Pávek chce navrhnout, aby Strana zelených vystoupila z koalice.

Takhle se politika nedá dělat, to trochu ti "rebelové " přestřelili. Já myslím, že oni počítali s tím, že se Dana Kuchtová po své rezignaci stane mluvčím té mikrorebelie, a ono to nevyšlo. O tom návrhu vím už měsíc, mám to z kruhů blízkých sociální demokracii. Nejsem paranoidní, ale je jasné, že tahle věc je konzultována se sociální demokracií, a podle toho k tomu přistupuju.

ČTĚTE VÍCE:
Rozhovor s Danou Kuchtovou

A: Ustojíte tu "mikrorebelii", jak tomu říkáte?

Já si myslím, že ta kritika je nekoncepční. Třeba Petr Pávek: to je člověk, který dostal šanci být náměstkem na Ministerstvu pro místní rozvoj, takže si vůbec nemůže stěžovat. Tu šanci pustil z důvodů, které jsou jeho osobní - a má na ně právo. A teď si stěžuje, že lidi nemají šanci dostat posty ve státní správě a dozorčích radách, že je to chyba vedení a že je třeba vystoupit z koalice. Tady teda nevím, co na to říct.

ČTĚTE VÍCE:
Rozhovor Aktuálně.cz s Petrem Pávkem

A: Je reálné, aby vám někdo dával podmínky, za kterých Strana zelených setrvá v koalici? Třeba Matěj Stropnický se chystá takové podmínky předložit.

To je nepochopení koaliční spolupráce. Jestliže by takové podmínky dal orgán strany ministrům, poslancům, tedy nám jako jednomu z koaličních partnerů, museli bychom ty podmínky přenést na další koaliční partnery. A to je v rozporu s programovým prohlášením vlády. My jsme ty podmínky už definovali, máme je v programovém prohlášení. Každá strana si tam obtiskla nějakou část svého programu a podmínek. Pokud však ty podmínky půjdou dovnitř a budou se týkat realizace zelených programových cílů, pak je to v pořádku.

A: Bude se taky mluvit o odvolání Karla Schwarzenberga. Podle Matěje Stropnického je málo zelený.

Karel Schwarzenberg je ministr, který dělá pro zelené mnoho a vůbec jeho pozice a autorita ve vládě je velká. To, co dělá pro Českou republiku jako ministr zahraničí, je mimořádné. On nemůže přeci na zahraničním poli prosazovat obnovitelné zdroje energie, to je pro jiné resorty. Ono je to třeba vysvětlit. Karel Schwanzenberg přijede v neděli do Brna a bude prostor pro to, aby vysvětloval ty věci ze své pozice a já doufám, že se ty křiky zklidní.

ČTĚTE VÍCE:
Rozhovor s Matějem Stropnickým

A: Jak podle Vás klíčové nedělní zasedání republikové rady skončí?

Bouřlivá debata bude určitě, to zelení umí. Kdo kandiduje na šéfa zelených, musí mít k tomu dispozice, trpělivost a toleranci něco vysvětlovat. Závěr jednání nemohu předjímat, věřím v moudrost většiny členů republikové rady. Věřím taky, že si většina lidí uvědomí, kde jsme jako zelení, z jaké výchozí pozice jsme se za velmi krátkou dobu dostali do pozice, kdy máme 9, 10 procent podpory veřejného mínění.

 

Právě se děje

Další zprávy