Chce dostat zelené z vlády a říká: Dejte nám posty

Martina Macková
4. 10. 2007 14:55
Strana zelených se chystá na klíčové rozhodnutí

Liberec/Praha - Starosta Jindřichovic pod Smrkem a náměstek ministra pro místní rozvoj Petr Pávek byl jeden z lídrů zelených do parlamentu. Teď se postavil do čela lidí, kteří po pádu ministryně školství Kuchtové žádají zásadní změny u zelených - včetně jejich účinkování ve vládě.

Předsedovi strany zaslal dopis, v němž ho ostře kritizuje. Na klíčovém nedělním zasedání strany předloží návrh, aby zelení opustili Topolánkův kabinet. Proč? Co žádá pro svou stranu - o tom mluvil v rozhovoru s Aktuálně.cz.

A: V neděli chcete dát návrh na vystoupení strany z koalice, věříte, že pro něj získáte podporu?

Už jsem usnesení předložil, tím že jsem jím obeslal členy rady a dostalo se i do médií. I když to byla interní věc strany. Jestli získám podporu, není tak důležité jako nastolit to téma, jak jsme schopni prosazovat důsledně náš program. A nemyslím tím kompromisy uvnitř koalice. Kromě vládních funkcí k tomu potřebujeme i další nástroje.

A: Už máte na svůj návrh ohlasy?

Měl jsem pár podpůrných telefonů, ale nepřikládám jim význam.

A: Chcete nástroje, konkrétně tedy veřejné funkce?

Nemáme nástroje, abychom mohli naši politiku realizovat, ale neseme za ni odpovědnost. To mi nepřipadá jako dobrý nápad. A přitom například firmy se zastoupením státu mají v mnoha ohledech větší vliv než politické orgány a orgány státní správy. Velkým pilířem, na který zelení kladou důraz, je například železniční doprava, a přitom nemají nikoho v orgánech Českých drah. Nemáme zastoupení ani v orgánech společnosti ČEZ.

A: Proč podle vás posty zelení nemají?

Někdo to buď podcenil, nebo zanedbal při vyjednávání.

V neděli zelení rozhodnout jak dál
V neděli zelení rozhodnout jak dál | Foto: Ondřej Besperát

A: Ale zelení přece vždy říkali, že jim nejde o funkce, že přináší nový styl politiky

Mně taky nejde o posty, ale o funkčnost. V matematickém slova smyslu. Abychom ji mohli naplnit, potřebuji k tomu nástroje. Jako když chci například vyrobit stůl a nebudu k tomu mít hoblík, pilku a třeba vrtačku. Když je nemám, mohu jen říct, že jsem to chtěl udělat. Naši voliči právem očekávají, že budeme prosazovat náš program.

A: Takže byste za místa v představenstvech a dozorčích radách nechtěli odměny?

To si dovedu představit, to s tím nesouvisí. Nejde mi o rozdělování postů.

A: Sám jste ale měl post (náměstka ministra pro místní rozvoj) a možnost prosazovat zelenou politiku. Proč tedy odcházíte?

Moje místo bude od ledna k dispozici někomu jinému ze Strany zelených. Ze stranického pohledu je náměstek ministra spíš funkce, která by mohla přinášet informace. Je ale velmi zkreslená představa o míře moci, kterou náměstci mohou mít. Tyto funkce se přeceňují.

Odstoupení ministryně Kuchtové spustilo rebelii ve straně
Odstoupení ministryně Kuchtové spustilo rebelii ve straně | Foto: Ludvík Hradilek

A: Tak proč je požadujete, když v nich program nelze prosadit?

Navrhuji ovšem také funkce ve státních firmách. Například ČEZ má daleko větší vliv než ministerstvo. Ten fakticky rozhoduje o energetické politice státu.

A: Budete tedy chtít místo v představenstvu nebo dozorčí radě ČEZu?

Takto jsem o tom neuvažoval.

A: Jak budete tedy vy osobně prosazovat program? Jste jeden z lídrů a kritiků vedení strany

Byl bych rád, kdyby se program prosazoval. Ale ze soukromých důvodů se nyní chci stáhnout z veřejného života.

 

Právě se děje

Další zprávy