Zelení rebelové chtějí hlavu Schwarzenberga

Kateřina Eliášová
4. 10. 2007 11:30
Co udělal zeleného? ptá se Matěj Stropnický
Část Strany zelených nechce ministra zahraničí Karla Schwarzenberga dál ve vládě
Část Strany zelených nechce ministra zahraničí Karla Schwarzenberga dál ve vládě | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Rozhovor - Rebelie části členů Strany zelených proti předsedovi Martinu Bursíkovi, kterou odstartoval odchod ministryně školství Dany Kuchtové z vlády, nabývá před nedělním zasedáním republikové rady strany konkrétní obrysy.

Místopředseda rady Matěj Stropnický, jeden z nejhlasitějších kritiků předsedy Bursíka, už sepisuje seznam podmínek, za kterých zelení zůstanou ve vládě, a představoval by si i personální změny.

ČTĚTE: Bursík a Zelení: Vysvětli Kuchtovou, jinak bude problém

Vadí mu ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. "Neudělal zatím ani jeden zelený krok," říká Stropnický.

A: Ve Straně zelených se teď formuje poměrně dost hlasitá a silná opozice.

Bez opozice strana kornatí. Teď se k zeleným hlásí hodně mladých lidí a ti se nechtějí smířit s tím, že se ta strana tak rychle promění v jakousi Unii svobody, v nějakou palácovou stranu pouhých čtyřiceti lidí. Takhle jsme si to nepředstavovali.

A: Ze Strany zelených se stává Unie svobody?

Já myslím, že se to stalo ve chvíli, kdy Martin Bursík vyhlásil, že politiku Strany zelených dělají ministři a poslanci. To myslím vzbudilo dost slušnou rezonanci. Není to pravda. Politiku Strany zelených dělá republiková rada. Kraje nelze opomíjet.

A: Kraje se teď ozývají, volají po odchodu z vlády.

Nikdo zatím nepřijal žádné usnesení, pokud vím.

A: Může se stát, že takové usnesení vznikne?

Usnesení určitě v neděli padne, navrhnou ho zástupci Libereckého kraje v republikové radě. To, jestli to usnesení projde, o tom bych teď nespekuloval. Ale podle mě to bude výchozím bodem jednání. A nepůjde o jediné usnesení.

A: Republiková rada bude chtít také navrhovat podmínky, za kterých by měla Strana zelených setrvat ve vládě?

Já osobně se pokouším sepsat seznam podmínek, které by se měly vyrovnat se situací vyvolanou ze strany koaličních partnerů. V tuto chvíli nejsou ty podmínky doladěny, zatím bych jejich seznam nezveřejňoval.

Bursík by vicepremiérem zůstal rád.
Bursík by vicepremiérem zůstal rád. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

A: Co se stane, pokud vedení tyto podmínky poruší, pokud tedy vůbec budou přijaty?

Váha těch podmínek bude nestejná. A Republiková rada je bude vyhodnocovat na svém příštím setkání, které by mělo být už za měsíc. Do té doby by měla být většina těch podmínek splněna. Některé jsou dlouhodobější, jiné trvalé, některé okamžité, personální, programové.

A: Dana Kuchtová rezignovala. Nevyužily toho kraje v tom smyslu, že se teď cítí být silnější, že mají konečně důvod se kriticky ozvat?

Ne, její odchod byla poslední kapka. To bylo přespříliš. Kritici si uvědomili, že Martin Bursík jen píská, jak se mu to hodí, a oni musejí poslouchat. Je to spíš příležitost dosáhnout nějakých změn.

A: Nedá se to číst i tak, že jdou kraje předsedovi Bursíkovi po krku? Budete chtít jeho odchod?

Hodilo vedení zelených Kuchtovou přes palubu? Někteří myslí, že ano
Hodilo vedení zelených Kuchtovou přes palubu? Někteří myslí, že ano | Foto: Ludvík Hradilek

Někdo to personifikuje, ale tak to asi není. Ta naše pozice v koalici je nerovná. Musíme ale znovu definovat podmínky účasti v koalici. A možná i personálně, možná dojde i k obměně ve vládě.

A: Máte na mysli nějakého konkrétního ministra?

Výhrady máme ke Karlu Schwarzenbergovi. Neudělal zatím ani jeden zelený krok. On tu svoji funkci pojal tak, že reprezentuje Českou republiku v duchu schwarzenberských tradic. Ty jsou z doby napoleonských válek a jsou značně rozdílné od postoje Strany zelených. Pochybuji, že četl zelený program. Druhá věc je jeho postoj k radaru, který Stranou zelených dost cloumá.

A: Proč se kritika objevila až teď? Vyloučil byste i to, že krajským lídrům jde o posty?

Politika je podíl na rozhodování. Ti lidé prošli demokratickou volbou. A v době, kdy se strana dostala do vlády, mají mít přece příležitost prosazovat své věci. A nejde o to sám sebe obohacovat, jde o to prosazovat svoje věci, ale za nějaký plat. Na tom není nic podezřelého.

 

Právě se děje

Další zprávy