Kuchtová: Už si nesmíme nechat ve vládě vše líbit

Veronika Lehovcová Suchá Veronika Lehovcová Suchá
5. 10. 2007 15:30
Exministryni vadí chování koaličních partnerů
Dana Kuchtová na tiskové konferenci.
Dana Kuchtová na tiskové konferenci. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Místopředsedkyně Strany zelených Dana Kuchtová vládní post opustila, strana jako celek by ale podle ní měla setrvat. Ovšem za jiných podmínek než panují teď.

"Zelení by v koalici měli mít lepší postavení. Koaliční partneři se někdy chovají mnohem hůř než opozice," říká Kuchtová.

Ačkoli bývalá ministryně školství odmítá roli toho, kdo by se postavil do čela opozice proti předsedovi strany Martinu Bursíkovi, minimálně nad jedním razantním požadavkem rebelů zřejmě váhá - na přímou otázku, zda bude na republikové radě hlasovat pro návrh, aby zelení vyměnili "svého" ministra zahraničí Karla Schwarzenberga, odmítla totiž odpovědět.

Přečtěte si odpovědi Kuchtové na otázky Aktuálně.cz i odpovědi, které zazněly na bilanční tiskové konferenci odstupující ministryně.

Vypadá to, že vaše rezignace odstartovala ve straně "rebelii". Byla to pro členy od vedení poslední kapka, že vás příliš nepodpořilo?

Já si podpory z regionů velmi vážím, ale do čela nějaké opozice se stavět nebudu. Nemyslím, že by ve straně byla zásadní krize. Spíš nám členové vyčítají některé dílčí kroky. Málo jsme s nimi komunikovali. Musíme to zlepšit. Strana velmi rychle přešla na parlamentní a vládní úroveň, a to s sebou nese problémy.

Před nedělní Republikovou radou zelených se skloňuje i odchod z vládní koalice...

Ve straně jsou  lidé, kteří proti vstupu do této vždycky protestovali. Já jsem pro to ve vládě zůstat, nemyslím, že je čas na spolupráci se sociální demokracií. Je to řešení ohleduplné i k voličům, když si vzpomeneme na půl rok dohadování o nové vládě... Ale je pravda, že by se měly stanovit nové mantinely. Zelení by měli být v koalici partnerem, a ne si nechat všechno líbit.

Co vám konkrétně vadí?

Musím říct, že koaliční partneři se někdy jako partneři opravdu nechovají. Například na školském výboru se koaliční kolegové chovali vůči mně mnohem hůř než opozice. Ve vládě by se mělo diskutovat, a ne prosazovat zákony silou i proti vůli resortních ministrů. O sporných nebo ožehavých věcech se v koalici nemluví, jen se posílají vzkazy přes média. Já bych například uvítala, kdyby se o evropských penězích pro vědu a výzkum mluvilo na úrovni koalice.

Souhlasíte s další podmínkou kritiků, kterou jsou křesla náměstků pro zelené či místa v dozorčích radách stáních podniků?

To téma jako první otevřeli lidovci. Premiér řekl, že o tom budeme jednat, ale jednání ještě nebylo. Ve Straně zelených se teď jen objevily názory, že by se o tom jednat mělo. Myslím, že například na fungování společnosti ČEZ bychom jako vládní strana nějaký vliv mít měli.

Místopředseda Republikové rady Matěj Stropnický včera Aktuálně.cz řekl, že kromě nových pravidel fungování koalice má i požadavky na personální změny. Hlavně ministr zahraničí Karel Schwarzenberg podle něj ještě "neudělal ani jeden zelený krok". Jste také pro jeho odchod z vlády?

To je těžké. Pan ministr se opravdu chová méně "zeleně" než ostatní členové naší strany. On ovšem nezastupuje jeden konkrétní resort, jako jsem zastupovala já. On musí tlumočit názory České republiky. Tedy celé vlády, někdy i opozice. Je to pro mě nepříjemné, protože jako člověka ho mám ráda. Je velmi laskavý, noblesní.

Ale kdyby se hlasovalo o tom, zda má odejít z vlády, zvedla byste ruku pro?

Nezlobte se, ale na to teď nechci odpovídat.

 

Právě se děje

Další zprávy