Bojovníkům s komunismem dáme 100 tisíc, řekla koalice

Jan Němec (redaktor) Kateřina Eliášová, Jan Němec (redaktor)
18. 5. 2011 22:15
Koaliční smlouvu zatím nikdo nevypovídá. Ke sporným otázkám se K9 vrátí
Koalice zatím pohromadě.
Koalice zatím pohromadě. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Účastníci takzvaného třetího odboje by se měli dočkat uznání. Po několikahodinovém jednání se na tom ve středu shodly špičky vládní koalice.

"Bude provedeno jednorázovým oceněním finanční částkou 100 tisíc korun," nastínil mluvčí vlády Jan Osúch. "Vdovy a vdovci obdrží 50 procent jednorázového ocenění, tedy 50 tisíc korun."

Bojovníci proti komunismu s podprůměrnou penzí navíc dostali příslib, že jim bude důchod dorovnán na průměr.

Tahanice o třetí odboj

Uznání protikomunistického odboje vyvolává dlouhodobě vášnivé debaty. Naposledy se kvůli ní politici pohádali ve sněmovně v polovině února.

Například bývalý předseda KSČM Miroslav Grebeníček v hodinovém projevu označil chystaný zákon za "politickou adoraci teroristických aktů minulosti". Přisadila si i jeho stranická kolegyně Marta Semelová, která koalici obvinila z deformování historie a legalizace terorismu.

"Měli raději mlčet, když nechtějí odsoudit chování bývalého režimu. Třetí odboj existoval. My dlužíme bojovníkům omluvu," komentovala posléze projevy místopředsedkyně sněmovny Kateřina Klasnová (VV).

Koalice pokračuje do konference VV

Vláda prozatím bude pokračovat v aktuální sestavě. "Žádný z koaličních partnerů nevypovídá koaliční smlouvu," tlumočil Osúch stanovisko koalice. Vyjednavači před novináře nepředstoupili.

Personální otázky se nakonec na program středečního zasedání K9 nedostaly, byť měly být původně jeho ústředním bodem.

"To budeme probírat až po naší konferenci. Po ní vypracujeme i dodatek koaliční dohody," řekla Aktuálně.cz předsedkyně poslanců Věcí veřejných Karolína Peake.

Zdravotnictví má Heger přinést znovu

Nejvíce času zabrala koaličním špičkám reforma zdravotnictví. "K žádnému zásadnímu posunu ale nedošlo," upřesnila Peake.

Podle informací Aktuálně.cz přesto došlo k nepatrnému posunu v tom, jak definovat standard, tedy nárok pacienta na péči, kterou zcela hradí pojišťovna. "V podstatě to ale ministr Heger musí přinést celé znovu," řekl jeden z účastníků koaliční schůzky.

Bouře utichá...

Došlo i na pobouřenou TOP 09, která ještě v neděli chtěla detailní hospodaření Věcí veřejných a v pondělí přiostřila po zveřejnění dokumentů, podle kterých chtěly Věci veřejné údajně předražovat veřejné zakázky.

"Nebyla to stěžejní část schůzky," tvrdí Peake. Vyjednavači TOP 09 se prý nakonec spokojili s ujištěním, že VV nechají zpracovat forenzní audit svého hospodaření.

"Nejsme od toho, abychom to vyšetřovali," řekl Aktuálně.cz ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). "Jedna nebo druhá strana musí předložit důkazy. Je na veřejnosti, komu uvěří. Vít Bárta nás ujistil, že se to nezakládá na pravdě," dodal.

 

Právě se děje

Další zprávy