TOP 09 žádá o účetnictví VV, jinak vláda ztrácí smysl

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
15. 5. 2011 19:20
Pokud to neudělají, nemá cenu setrvávat v této vládě, prohlásil Gazdík
Co bude dál?
Co bude dál? | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Poslední skrytá nahrávka, která ukazuje na podivné praktiky kolem financování Věcí veřejných, vyvolala ráznou reakci vládní TOP 09.

Poslanecký klub TOP 09 a Starostů, svolaný narychlo na neděli odpoledne, vyzval stranu Věci veřejné, aby urychleně zveřejnila veškeré své účetnictví. Zejména účty týkající se voleb.

Právě o "čarování" s penězi po volební kampani se totiž úzké vedení VV na nahrávce - skrytě pořízené na jedné z porad - zmiňovalo.

"Budeme s nimi jednat, aby vše zveřejnili. Jinak by nemělo cenu setrvávat v této vládě," prohlásil po schůzi klubu TOP 09 jeho předseda Petr Gazdík.

Nejlépe během několika dnů

"Ulpí-li na kterékoli z koaličních stran podezření z netransparentního financování stranické činnosti, jsou veškerá prohlášení o protikorupční strategii vlády jen komickou karikaturou," píše se v usnesení poslanců za TOP 09.

Žádné ultimátum, dokdy by to měly udělat, Věci veřejné od TOP 09 nedostaly.

"Nechceme si hrát na staršího bratra. Ale oni musí přesvědčit veřejnost, že jejich financování je průzračné jako studánka. A že to byly jen opilecké tlachy," dodal první místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Právě na přemíru alkoholu při nahrané poradě se Vít Bárta a spol. před víkendem vymlouvali.

Petr Gazdík na dotaz Aktuálně.cz upřesnil, že zveřejnění očekávají "v řádu dnů, nejdéle týdnů".

"Jsme otevřeni požadavkům našich koaličních partnerů. Rádi si je poslechneme ve středu na K9," reagovala bezprostředně po zveřejnění stanoviska šéfka poslanců za VV Karolína Peake.

TOP 09 nadto vyzvala Věci veřejné, aby upustily od svého současného politického stylu "opozice v koalici". A například aby podpořily reformní návrhy ministrů zdravotnictví, sociálních věcí a financí (všichni z TOP 09), pokud vycházejí z programu vlády.

Šlo o reakci na nedělní vystoupení předsedy VV Radka Johna v televizní debatě, kde se ohradil proti zdravotnické reformě. John řekl, že reforma vůbec nebyla projednaná v koalici a není hotová.

Zveřejnit hospodaření požadoval po VV předseda klubu TOP 09 a Starostů Petr Gazdík už v pátek, ani tehdy však o odchodu z koalice nemluvil.

TOP 09: Jen "opilecké tlachy"?

Ve čtvrtek večer se na veřejnosti objevily poslední nahrávky z porady úzkého vedení Věci veřejných, na kterých Vít Bárta mluví o svém vztahu s prezidentem ("když mu řeknu, že má něco todle, tak on to udělá, protože za tím vidí nějaký svůj efekt").

Véčkaři na nahrávkách také mluví o svém hospodaření ("rozpočet strany úplně seškrtáme a řekneme, že vlastně žádný výdaje nemáme, protože všechno je vydavatelství a nazdar").

Hned v pátek začali někteří radikálnější poslanci ostatních dvou koaličních stran mluvit o tom, zda by VV neměly opustit vládu - např. Stanislav Polčák z TOP 09 a Starostů nebo ministr spravedlnosti za ODS Jiří Pospíšil.

Zatím standardní odpovědí VV bylo, že šlo jen o řeči v opilosti a že jejich hospodaření je v pořádku, což doložily zprávou o financování, vypracovanou pro sněmovnu.

"To je ale jen zpráva auditora a některé dokumenty, ne kompletní účetnictví," namítá za TOP 09 Gazdík.

Vít Bárta hned v pátek vysvětloval, že vypili hodně lahví vína a že všechny výroky pronesl v podroušeném stavu. Předseda VV Radek John nahrávku shazoval slovy, že šlo o "kecy naší Betsy".

Také předseda ODS Petr Nečas se zdržel ostřejších komentářů. "Svět tajných nahrávek není mým světem. O jejich obsah se nezajímám a tudíž ho ani nemohu komentovat," uvedl pro Aktuálně.cz premiér.

 

Právě se děje

Další zprávy