Vedení koalice po Johnově demisi: Budeme si víc povídat

Martina Machová Jan Němec (redaktor) Martina Machová, Jan Němec (redaktor)
11. 5. 2011 21:30
Po dvou hodinách jednání se politici pouze shodli, že budou dál jednat
Pohrozil demisí a sešla se koalice...
Pohrozil demisí a sešla se koalice... | Foto: Jan Langer

Praha - Koaliční schůzka nejvyšších představitelů kabinetu, tzv. K9, byla večer po dni další silné vládní krize ostře sledovaná. Po více než dvou hodinách se ovšem špičky ODS, TOP 09 a Věcí veřejných namísto jakéhokoliv řešení shodly na jediném: budeme se spolu scházet častěji.

Svoji demisi si ale vicepremiér pro boj s korupcí Radek John (VV) nerozmyslel. Přitom právě jeho oznámení, že rezignuje, protože nemá šanci sám si sestavit svůj tým, koaliční schůzku narychlo vyvolala.

Johnova demise trvá

Lídr Věcí veřejných Vít Bárta na dotaz Aktuálně.cz, zda se touto dílčí dohodou Johnova demise stahuje, pozastavuje, nebo trvá, velmi stručně odpověděl: "Jednoznačně trvá. Nemyslím, že by ji stahoval." Srejně reagovala i předsedkyně poslaneckého klubu VV Karolína Peake.

Podle informací Aktuálně.cz ji ovšem John zatím formálně nepodal a premiér Nečas dokonce věří, že ho ještě přesvědčí.

Podle jednoho z účastníků koaliční schůzky přesvědčovaly Věci veřejné své partnery, že rozbít koalici nechtějí. "Oni se chovali překvapivě konstruktivně a věcně," popsal situaci.

Spory ale trvají. Zatímco VV chtěly řešit personální otázky ve vládě, premiér Petr Nečas (ODS) se o personáliích bavit nechtěl.

Častější schůzky a hory témat

Formálně přednesla požadavek na častější koaliční schůzky TOP 09. "K-devítka" se tedy bude scházet pravidelně, a to každý týden ve středu vždy po jednání vlády.

Hned příští středu chce projednat otázky reformy zdravotnictví, poplatků za vedení účtů v penzijních společnostech, problematiku třetího odboje, zrušení nebo nezrušení akcií na doručitele a garance boje proti korupci.

Při dřívějších koaličních jednáních přitom např. reforma zdravotnictví zabrala celou dobu schůzky špiček vládních stran.

Na častější schůzky tlačila i TOP 09

Středeční krizi vyvolala úterní schůzka premiéra Nečase s vicepremiérem Johnem, na kterém projednávali otázku Johnových náměstků. Zatímco premiér měl dojem, že jednání pokračují, John ve středu dopoledne oznámil, že podává demisi. To vyvolalo překvapení v řadách ODS i TOP 09.

"Udělal maximum pro to, aby skončily týdny nejednání," prohlásil už během dne v rozhovoru pro Aktuálně.cz Vít Bárta.

Kromě VV ovšem na častější schůzky vládní koalice tlačila i TOP 09.

"Náš klub se usnesl, že se musíme scházet častěji, nejlépe každý týden," prohlásil už v terý předseda poslanců "topky" Petr Gazdík.

V tuto chvíli další vlna vládní krize tedy trvá: dohoda o častějších schůzkách je jen dílčí a demise Radka Johna trvá. Nicméně neoficiálně zatím z poslaneckého klubu VV zní, že v tuto chvíli Věci veřejné koalici rozbít nechtějí.

Bárta zůstává u VV

V podvečer se v sídle Věcí veřejných na Praze 5 rovněž sešla stranická rada. Podle Karolíny Peake v souvislosti s Johnovou rezignací proběhla jen diskuze. Hlavním bodem programu byla podle političky zejména květnová konference VV.

Stranické špičky rovněž probírali podnět plzeňského klubu VV, jež žádal vyloučení Víta Bárty ze strany. "Plzeňský klub požadoval, aby to "rada zvážila". Nešlo o konkrétní návrh, tudíž se o tom nehlasovalo," řekl Aktuálně.cz místopředseda VV Jiří Vejmelka.  

 

Právě se děje

Další zprávy