Vaření při teplotě hluboko pod nulou. Na Antarktidě nafotili, co s jídlem udělá mráz

Jana Václavíková Jana Václavíková
8. 1. 2023 18:41
Jak vypadají zmrzlá míchaná vajíčka? Nebo špagety, když se dostanou do prostředí, kde je minus 60 stupňů Celsia? Při své misi na polární stanici Concordia na Antarktidě si právě tyto otázky položili i vědci Cyprien Verseux a Carmen Possnigová, a tak se pustili do experimentování s jídlem. Podívejte se na některé jejich výtvory.

Prostředí jako ve vesmíru

Podmínky na opuštěné stanici dobře simulují prostředí budoucích výzkumných stanovišť na Marsu nebo na Měsíci. "Prostředí je nehostinné a naše přežití závisí na technologiích. Komunikace je omezená. Když začne zima, jsme čím dál víc zavřeni na základně, ven chodíme jenom v tlustých oblecích připomínajících skafandry," napsal Verseux. Proto sem často jezdí odborníci pracující pro Evropskou kosmickou agenturu (ESA). 

Francouzský astrobiolog se tu věnoval zkoumání historického vývoje klimatických změn, což je možné z tisíce let starého ledu. Díky hlubinným vrtům do ledu se expertům například podařilo zjistit, že "úroveň skleníkových plynů, konkrétně oxidu uhličitého a metanu, nikdy za posledních minimálně 800 tisíc let nebyla tak vysoká," řekl před čtyřmi lety.

 

Právě se děje

Další zprávy