Vaření při teplotě hluboko pod nulou. Na Antarktidě nafotili, co s jídlem udělá mráz

Jana Václavíková Jana Václavíková
8. 1. 2023 18:41
Jak vypadají zmrzlá míchaná vajíčka? Nebo špagety, když se dostanou do prostředí, kde je minus 60 stupňů Celsia? Při své misi na polární stanici Concordia na Antarktidě si právě tyto otázky položili i vědci Cyprien Verseux a Carmen Possnigová, a tak se pustili do experimentování s jídlem. Podívejte se na některé jejich výtvory.

Výzkum na Antarktidě

O svém zážitku Verseux psal nejen blog, ale vydal také knihu s názvem Un Hiver Antarctique (Antarktická zima). "Antarktida je pro mě nejkrásnější kontinent. Nečekal jsem to, protože je tam hlavně led a nic moc jiného. Ale světelné efekty jsou úžasné," řekl časopisu Geo.

"Viděli jsme růžovou, fialovou, oranžovou… Obloha byla ohromná. A během polární noci jsme viděli hvězdy a Mléčnou dráhu. Nikdy jsem neviděl tolik hvězd," dodává.

 

Právě se děje

Další zprávy