Vaření při teplotě hluboko pod nulou. Na Antarktidě nafotili, co s jídlem udělá mráz

Jana Václavíková Jana Václavíková
8. 1. 2023 18:41
Jak vypadají zmrzlá míchaná vajíčka? Nebo špagety, když se dostanou do prostředí, kde je minus 60 stupňů Celsia? Při své misi na polární stanici Concordia na Antarktidě si právě tyto otázky položili i vědci Cyprien Verseux a Carmen Possnigová, a tak se pustili do experimentování s jídlem. Podívejte se na některé jejich výtvory.

Polární stanice Concordia

Francouzsko-italská stanice Concordia se nachází tisíce kilometrů od dalších polárních stanic i od pobřeží. Astrobiolog Verseux ji označil za nejizolovanější výzkumnou stanici na světě. "I Mezinárodní vesmírná stanice (ISS), kde jsou astronauti přibližně 400 kilometrů nad Zemí, je blíž civilizaci. Po většinu roku je jednodušší se vrátit spíš pro astronauty než pro ty, kdo bydlí tady," napsal na svůj blog, který si při devítiměsíčním pobytu na Antarktidě vedl. 

 

Právě se děje

Další zprávy