Praha - Spotřeba chleba, brambor či hovězího masa v Česku dlouhodobě klesá, zatímco rohlíků, čokolády, sýrů či ovoce nakupují lidé stále více. Ukazuje to studie Českého statistického úřadu (ČSÚ), která porovnává spotřebu potravin v tuzemsku od roku 1950.
Mezi hlavní důvody změn patří jiné stravovací návyky - vliv má rostoucí popularita zdravého životního stylu, ale také zrychlení pracovního tempa. Kromě toho se po roce 1989 a pádu "železné opony" zlepšila dostupnost některých potravin - na český trh se dostalo dříve nedostakové ovoce ze zahraničí, které je navíc dostupné po celý rok. Zároveň vzrostla kupní síla obyvatel, takže si průměrný spotřebitel může dovolit i položky, na které mu dříve výplata nevystačila.
V roce 1950 připadalo na každého obyvatele v průměru 90 kilogramů chleba ročně, loni to bylo sotva 40 kilogramů. Naopak roční spotřeba rohlíků, housek a dalších výrobků z pšeničné mouky vzrostla ze zhruba 20 kilogramů v padesátých letech na současných 50 kilo na osobu.
Kuřecí místo hovězího
Spotřeba kuřecího a vepřového masa dlouhodobě roste, hovězí naopak po roce 1989 výrazně ztratilo na popularitě - zatímco až do rozpadu "sovětského bloku" jeho spotřeba rostla, poté klesla na zhruba sedm kilogramů ročně.
"Souvisí to i s tím, že v současné době máme okolo 300 tisíc dojných krav, zatímco dříve to byl milion," vysvětluje Jiří Hrbek, ředitel statistiky zemědělství, lesnictví a životního prostředí ČSÚ. S poklesem nabídky hovězího se zároveň zvýšila jeho cena. Dalším důvodem může být náročnější příprava.
Klesla například i spotřeba králičího masa, které podle Hrbka nabízeli dříve hlavně malí zemědělci. Až do konce devadesátých letech přesahovala roční spotřeba na osobu tři kilogramy, loni to byl pouze jeden. "Králíci mizí z našich dvorků, místo nich jsou tam bazény nebo sekačky," předpokládá Hrbek.
Spotřeba vybraných potravin (na osobu za rok):
Položka | 1950 | 1989 | 2014 | Změna oproti roku 1950 |
Chléb | 87 kg | 57 kg | 40 kg | - 54 % |
Pšeničné pečivo | 26 kg | 33 kg | 53 kg | + 103 % |
Těstoviny | 1,8 kg | 3,1 kg | 7,3 kg | + 306 % |
Vepřové maso | 25 kg | 50 kg | 41 kg | + 64 % |
Hovězí maso | 15 kg | 30 kg | 8 kg | - 47 % |
Drůbeží maso | 2,4 kg | 13 kg | 25 kg | + 942 % |
Kravské konzumní mléko | 160 l | 91 l | 58 l | - 64 % |
Sýry | 1,6 kg | 7,8 kg | 12,8 kg | + 700 % |
Ovoce | 63 kg | 70,5 kg | 78 kg | + 24 % |
Zelenina (bez brambor) | 75 kg | 69 kg | 86 kg | + 15 % |
Brambory | 146 kg | 83 kg | 70 kg | - 52 % |
Nealkoholické nápoje celkem | 13 l | 109 l | 249 l | + 1 815 % |
Alkoholické nápoje celkem | 109 l | 171 l | 173 l | + 59 % |
Zdroj: ČSÚ
Více tropického ovoce, méně brambor
Pokud jde o mléčné výrobky, dlouhodobě roste spotřeba sýrů - na každého Čecha teď připadá v průměru 13 kilo ročně, zatímco v roce 1950 to bylo jen okolo dvou kilogramů. Podíl taveného sýra přitom klesá - v roce 1950 se na všech nákupech sýrů podílel 43 procenty, loni jen šestnácti.
Spotřeba ovoce dlouhodobě roste, stále častěji si Češi dopřávají tropické jižní plody. V roce 1950 byl jejich podíl na prodaném ovoci 3,5 procenta, loni téměř 40 procent. "Spotřebitel není limitován tím, co si ze své zahrádky sklidí, a nemusí doufat, že se mu to ve sklepě nezkazí," dodává Hrbek.
Spotřeba zeleniny je nyní na podobné úrovni jako před 65 lety. Lidí více kupují rajčata a papriky, dlouhodobě naopak klesá zájem o mrkev a zelí. Výrazný poklesl od roku 1950 zaznamenaly brambory. Jejich průměrná roční spotřeba na osobu klesla ze 150 kilogramů na přibližně 70.
Brambor spotřebujeme podle Hrbka méně i kvůli tomu, že nyní je výrazně širší nabídka polotovarů a méně se plýtvá. „Dříve člověk nakoupil několik pytlů brambor a uskladnil je, ne vše reálně spotřeboval,“ připomíná. Dnes lidé nakupují brambory jednotlivě většinou jen tehdy, když je potřebují.
A vzhledem k tomu, že spotřeba těstovin naopak vzrostla, to může znamenat, že část lidí nahradila brambory přílohou, kterou lze připravit jednodušeji a rychleji.
Chudý rok 1965
Mezi lety 1950 až 2014 spotřebovali Češi v průměru 744,8 kilogramu potravin za rok. Největší podíl na spotřebě mají mléko a mléčné výrobky - těch každý člověk spotřeboval 218,8 kilogramu ročně. Brambor spotřebuje v průměru 94,7 kilogramu za rok, masa a ryb 81,7 kilogramu, zeleniny 75 kilo, ovoce 61,5 kilo a cukru 37,8 kilo ročně.
Nejvíce potravin ve sledovaném období Češi spotřebovali v roce 1989, kdy na každého obyvatele připadlo 807 kilogramů. Naopak nejméně to bylo v roce 1965 - tehdy průměrná roční spotřeba na osobu činila zhruba 686 kilogramů.