České vepřové může zmizet z trhu, varují chovatelé. Krmiva je málo, ale zdražit nemohou

Tereza Holanová Tereza Holanová
15. 10. 2015 14:35
Kvůli suchu výrazně stoupla cena sena a kukuřice. Dražší krmivo pak zvedá i cenu hovězího masa. Vyšší náklady mají i chovatelé prasat, ti si ale zdražení nemohou dovolit. Naopak: Vepřového je teď v Česku nadbytek a hrozí, že české maso zmizí z trhu.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Praha - Letošní suché léto poznají spotřebitelé nejen na ceně brambor nebo zelí, které oproti loňsku zdražily zhruba o polovinu. Roste také cena hovězího masa - hlavně kvůli nedostatku krmiva.

Naopak vepřové maso meziročně zlevňuje. Tuzemští chovatelé prasat si dnes postěžovali, že jsou v dlouhodobé krizi. A varují, že při podobně nízkých cenách zmizí české vepřové z trhu.

Kvůli suchu je málo krmiva

Za zdražování hovězího může hlavně nedostatek surovin na výrobu krmiva pro skot. Sklizeň kukuřice letos podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) klesla o 33 procent na 555 tisíc tun, stejně tak je letos méně sena. Nedostatečná nabídka pak táhne ceny nahoru.

"Například seno se prodává oproti loňsku za téměř dvojnásobné ceny," upozorňuje agrární analytik Petr Havel. Vyšší náklady na vykrmení krav pak postupně vedou ke zdražení hovězího.

Nedostatek krmiva potvrzují i přímo chovatelé. "Propad je poměrně výrazný v rozmezí 30 až 50 procent, v některých lokalitách to může být i více," uvádí ředitel Českého svazu chovatelů masného skotu Kamil Malát. Třeba cena kulatého balíku středně kvalitního sena se podle něj letos zvýšila z běžných 250 až 300 korun na 500 až 700 korun.

Z údajů Eurostatu vyplývá, že čerstvé hovězí v Česku meziročně zatím zdražilo o zhruba 2,1 procenta. "V celé EU je meziročně dražší o 4,5 procenta. Cena roste zejména v posledních třech měsících," dodává analytik společnosti Colosseum Boris Tomčiak. Cena hovězího masa na pultech obchodů by tedy podle něj mohla mírně stoupnout.

Přijdeme o české vepřové, varují chovatelé

Naopak ceny vepřového v Česku klesají. Jateční prasata podle Agrární komory zlevnila z loňských 44,4 na nynějších 38 korun za kilogram. "Maso se teď prodává pod cenou," říká šéf komory Miroslav Toman.

Podle chovatelů prasat za to může přebytek vepřového masa v celé Evropské unii. Za ním stojí například ruské embargo na dovoz evropského masa, které trvá od loňského roku. "EU tak ztratila odbyt na 800 tisíc tun ročně - to představuje trojnásobek produkce ČR," dodává Toman.

Přímo tuzemské exportéry vepřového sice ruské embargo nezasáhlo, na český  trh se ale kvůli tomu tlačí levné maso z ostatních zemí EU. Nejvíce vepřového se do Česka v červenci dováželo z Německa, Španělska, Polska a Belgie.

Chovatelé tak navzdory vyšším cenám krmiva nemohou maso zdražit, ačkoliv tato položka tvoří zhruba 65 procent nákladů na chov prasat. Nemohli by pak konkurovat zahraničním producentům. Podle ředitele Svazu chovatelů prasat v Čechách a na Moravě Jana Stibala zdražila letos krmiva i jinde v EU, další země však podle něj zřejmě dodávají vepřové do Česka pod náklady. Chov prasat totiž není dotován na unijní bázi, ale pouze z národních zdrojů. "Dumping se samozřejmě velmi těžce prokazuje, ale máme silné podezření, že se to děje," říká Stibal.

"Pokud se něco nestane, tak české vepřové skutečně zmizí," varuje předseda Svazu chovatelů prasat v Čechách a na Moravě Jindřich Macháček. Domácí chovatelé nyní pokrývají už asi jen polovinu české spotřeby.

Trh s hovězím masem podle Maláta z Českého svazu chovatelů masného skotu podobné problémy nemá, takže toto maso na rozdíl od vepřového zdražit může. "Hovězího je málo, i do Evropské unie je nutné jej dovážet. Unie tedy hovězím zaplavena rozhodně není," dodává Malát.

 

Právě se děje

Další zprávy