Živě: Koruna posiluje, ČNB ukončila intervence. Češi ukázali, jak na to, píše Bloomberg

Živě
Bankovní rada ČNB na svém čtvrtečním zasedání rozhodla s okamžitou platností o ukončení kurzového závazku. Hodnotu české měny odteď bude znovu určovat trh – nabídka a poptávka. ČNB může intervenovat, pokud pohyby kurzu budou příliš dramatické.
Jiří Rusnok
Jiří Rusnok | Foto: Václav Vašků

Intervence skončily

Živě
Aktualizovat reportáž
22:30

O konci intervencí píše ve svém blogu na Aktuálně.cz i Jiří Skuhrovec:

"Banka svou akcí pomohla vládě k dobrým výsledkům (výběr daní, snížení nezaměstnanosti) za cenu zásahu do našich peněženek, který jsme ale díky konjunktuře příliš nepocítili. Jisté je, že kdybychom měli euro, tak by podobné blbosti nebylo potřeba řešit."

21:00

V cenách dováženého zboží, které lidé kupuji v tuzemských obchodech, se silnější koruna projeví se zpožděním. Okamžitý dopad má ale na nákupy v zahraničních internetových obchodech. S nákupem deviz na dovolenou doporučují oslovení analytici spíše počkat.

20:45

Intervence byly od počátku ze strany ČNB nesrozumitelně komunikovány, říká analytička Markéta Šichtařová z Next Finance. "Veřejnost nepochopila, proč k nim došlo. Byly také nesmyslně načasované. Když byly zavedeny, ekonomika se již prokazatelně zvedala ze dna, takže intervence coby podpora hospodářského růstu už byly zbytečné," uvádí.
Příliš dlouhé trvání intervencí pak mohlo negativně změnit strukturu ekonomiky. Přispěly k tomu, že Česko patří k zemím jako Čína, které místo technologií spoléhají na méně kvalitní a levné výrobky s vysokým podílem manuální práce. "V podstatě vmanévrovaly podniky do situace, kdy byly nucené snažit se konkurovat tlakem na nízké mzdy a vůbec na nízké náklady," říká Šichtařová.
Problémem je podle ní i cena intervencí. "Kdyby do celé akce byly zapojeny jen domácí subjekty, náklady a přínosy by se víceméně vykompenzovaly. Takto ale došlo k obrovskému nafouknutí devizových rezerv, které se po skončení intervencí znehodnotí. Ve své podstatě tak intervence vedly k přerozdělení bohatství od českých domácností zahraničním spekulantům," domnívá se Šichařová.

Kritický k intervencím je také její kolega a manžel Vladimír Pikora.

20:15

Česká měna se nyní obchoduje za 26,61 koruny za euro, během dne tak posílila o zhruba 1,6 procenta.

20:05

Euro bude za 26 korun. Hodnotit intervence ale zatím nemůžeme, říká Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investments CEE.

Euro bude za 26 korun. Hodnotit intervence ale zatím nemůžeme, říká Radomír Jáč

5:20
ČNB opustila intervenci České koruny. O kolik procent koruna posílí a bude potřeba dalšího zásahu ČNB?
19:50

Prodlužování intervencí byla drahá chyba, píše analytik David Klimeš. Centrální bankéři se dál drželi závazku, jehož udržení se stávalo čím dál dražší. Koncem září si zcela nepochopitelně svázali ruce slibem, že intervence poběží až do druhého čtvrtletí 2017.

19:15

Dobře odvedená práce, intervence bych zavedl znovu, říká bývalý guvernér ČNB Miroslav Singer v rozhovoru pro DVTV.

Intervence? Dobře odvedená práce, zavedl bych je znovu, dramata nyní nečekám, říká exguvernér Singer

Miroslav Singer
12:17
Zavedení intervencí v roce 2013 byl správný krok, udělal bych to znovu, šlo o méně intelektuálně náročné rozhodnutí, říká exguvernér ČNB Singer | Video: Daniela Drtinová
19:05

Během odpoledne zpevnila česká měna až na 26,56 koruny za euro, nyní se podle webu Patria Online obchoduje v rozmezí 26,60 až 26,70 koruny za euro.

Konec intervencí měl dopad i na kurz koruny vůči dolaru. Zatímco ráno ráno stál dolar okolo 25,35 koruny, odpoledne hranice 25 korun padla, když se kurz krátce dostal až pod 24,90. Pak ale koruna vůči dolaru opět mírně oslabila. Vývoj ukazuje následující graf.

Kurz koruny k dolaru po konci intervencí
Kurz koruny k dolaru po konci intervencí | Foto: Economia
18:40

Agentura Bloomberg srovnává odlišný vývoj v případě ukončení závazku ve Švýcarsku a v Česku. Zatímco ve Švýcarsku posílil frank o 41 procent, v případě Česka činil maximální přírůstek 1,8 procenta. Podle analytiků může být způsob ukončení intervencí ČNB ukázkovým příkladem.

18:10

Intervence České národní banky krátkodobě pomohly hospodářskému růstu, snížily nezaměstnanost, ale byla by chyba se na ně dlouhodobě spoléhat. Uvedl to premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Není možné založit dlouhodobou konkurenceschopnost a úspěšnost ekonomiky pouze na ovlivňování kurzu, řekl.

Zaorálek: Ukončení intervencí vítám, bylo zde nebezpečí, že se staneme zemí s nízkonákladovou prací

Zaorálek
0:56
Vítám to, do budoucna to bylo dlouhodobě rizikové, v tuto chvíli jsou příznivé okolnosti, říká ministr zahraničí Zaorálek k ukončení intervencí ČNB. | Video: Daniela Drtinová
17:55

Na ukončení devizových intervencí České národní banky od 5. dubna do 4. července vsadila téměř polovina klientů sázkové společnosti Fortuna. Nejvyšší výhra činí 39 000 korun, uvedl mluvčí firmy Petr Šrain. "Bookmakeři po celou dobu favorizovali konec v termínu od 5. dubna do 4. července. To se nakonec stalo a v tuto možnost věřila skoro polovina sázejících. Čtvrtina sázkařů tipovala, že to bude do 4. dubna, což tedy nevyšlo jen těsně," uvedl Šrain.

U Tipsportu se dalo sázet pouze na kurz koruny na začátku září. Dvě třetiny sázkařů věří, že bude slabší než 26 korun za euro. Celkový objem sázek na intervence a kurz měny přesáhl milion korun.

17:45

Podle mluvčího automobilky Škoda Auto Zdeňka Štěpánka firma provádí obchodní transakce v různých světových měnách. "Proti výkyvům kurzu se proto zajišťujeme standardními nástroji finančního trhu. Co se týče dopadu konce intervencí, dá se všeobecně říci, že silnější česká koruna bude mít negativní vliv na konkurenceschopnost domácích exportérů. Škoda Auto je ale globální firma a pro naše finanční řízení a plánování jsou primárně směrodatné ukazatele v euru, nikoliv v české koruně. Z tohoto pohledu by pro nás byla přínosem dlouhodobá stabilita kurzu české koruny k euru. Proto také dlouhodobě prosazujeme přistoupení k euru," dodal.

17:17

V bankách eura zlevnila už odpoledne. "Byla to mimořádná změna v reakci na posilující kurz koruny po exitu z kurzového závazku ČNB," říká Pavel Zúbek, mluvčí Komerční banky. Těsně před čtvrtou hodinou bylo v Komerční bance jedno euro v hotovosti k mání za 27,2359 koruny. To je o padesátník výhodněji než podle předchozího kurzu, který banka stanovila ráno. Podobný vývoj kurzu hlásí i další banky.

17:13

Směnárníci na kameru moc mluvit nechtějí… Podívejte se, jak to vypadalo v pražských směnárnách po "exitu".

Anketa ve směnárnách: Kolik eur prodávám za koruny, neřeknu. Je to riskantní

1:23
Dvě hodiny poté, co ČNB ukončila režim cíleného oslabování koruny, se už někteří Češi snažili ve směnárnách v centru Prahy prodat eura za koruny. | Video: Blahoslav Baťa
17:03

Intervence navýšily ceny letenek o šest procent, nyní klesnou. "Ukončení intervencí ČNB bude mít vliv na cenu takřka bez prodlevy. Předpokládám, že ceny klesnou, ačkoliv do cenotvorby vstupují i další proměnné, jako je například cena ropy. Podle našich kalkulací intervence navýšily cenu letenek zhruba o šest procent, což jsou u dražších letenek i tisíce korun," řekl ředitel portálu Letuška.cz Josef Trejbal.

17:01

Koruna po ukončení kurzového závazku, kdy ji ČNB tři a půl roku držela nad úrovní 27 CZK/EUR, posílila a kolem 16:45 se obchodovala za 26,62 koruny za euro.

Koruna, euro - ilustrační foto
Koruna, euro - ilustrační foto | Foto: ČTK
16:52

Ke konci intervencí došlo půl hodinu po poledni.

16:34

Proč ČNB ukončila intervence? A splnily cíl? Podívejte se, co řekl guvernér Jiří Rusnok na tiskové konferenci.

16:29

V příštích týdnech či měsících by měna měla posílit k 26 korunám za euro, očekává analytik Komerční banky Marek Dřímal. Přítomnost spekulantů ale bude trh rozkolísávat, vývoj bude hodně nepředvídatelný, dodává v online rozhovoru na ihned.cz. Koruna posílí letos o dvě až čtyři procenta, v příštím roce se pak dostane na průměrnou úroveň 25,20 koruny za euro, očekává analytik KB.

16:10

Vzpomenete si ještě, že dnes také stávkují řidiči za vyšší mzdy?

15:50

"Devizové rezervy ČNB se podle našeho odhadu zvýšily ze zhruba 20 procent HDP v první polovině roku 2013 na zhruba 70 procent HDP ke konci března 2017. Posílení koruny bude přinášet ČNB ztráty stejně tak jako budoucí zvyšování základních úrokových sazeb, protože ČNB bude muset platit výrazně vyšší úroky za nově vytvořené koruny, které jsou uloženy u ČNB. Čistě technicky tyto ztráty nejsou problém, jelikož ČNB je v dlouhém období splatí," uvedl hlavní ekonom ING Jakub Seidler.

Nárůst ztrát ovšem podle něj může začít vyvolávat otázky, zda vysoké ztráty plynoucí z intervencí za tuto politiku stály. "Takové debaty by nebyly pro ČNB příjemné, protože by mohly vést k omezení její nezávislosti," upozornil.

ilustrační foto.
ilustrační foto. | Foto: Reuters
15:48

Česká národní banka během trvání kurzového závazku koupila v rámci intervencí na devizovém trhu eura za zhruba dva biliony korun. To odpovídá přibližně 40 procentům hrubého domácího produktu, celková výše rezerv tak zřejmě překonala už 70 procent HDP. "Devizové rezervy jsou investovány, pořizujeme za ně nejkvalitnější cenné papíry těch zemí, jejichž měny držíme. Čili budou dále sloužit," uvedl k tomu dnes guvernér ČNB Jiří Rusnok.

Přecenění rezerv může podle analytiků dostat centrální banku do ztráty. "Při posilování kurzu koruny budou velké devizové rezervy ČNB vytvářet ztrátu, nicméně ČNB není banka, která by měla primárně myslet na svůj hospodářský výsledek," uvedl hlavní ekonom Deloitte David Marek. To tvrdí i samotná ČNB, podle které je její hlavní úlohou péče o cenovou stabilitu. Loni banka vykázala zisk 46,5 miliardy korun.

15:28

Podle Svazu průmyslu a dopravy ČR by exit koruny neměl české firmy zaskočit. ČNB na něho dlouhodobě upozorňovala. "Vzhledem ke zřetelné komunikaci ČNB jsou podnikatelé na ukončení intervenčního režimu připraveni - počítají s ním ve svých podnikatelských plánech. Postupně dochází ke zvyšování podílu transakcí v eurech a firmy zvyšují podíly zajištěného exportu," říká Radek Špicar, viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR. Zároveň věří, že v případě potřeby, zasáhne ČNB pomocí standardních nástrojů. "Doufáme, že ČNB dostojí svému slibu a bude korigovat případné excesivní výkyvy kurzu. Prozatím to ale vypadá, že posílení kurzu je jen mírné," říká.

15:26

Konec intervencí jako důvod pro slabší růst mezd? Podle viceprezidenta Svazu průmyslu a dopravy ČR ano.

15:00

Konec intervencí by měl postupně přinést i zlevnění elektroniky. Iva Pavlousková, mluvčí Datartu říká, že prodejce zatím vyčkává. "Jak moc a jak rychle se promítne konec intervencí do koncových cen elektroniky, závisí na výrobcích a dodavatelích, my jako maloobchod se přizpůsobíme," říká Pavlousková.

14:50

ČNB bude nyní po ukončení intervencí tolerovat zvýšenou rozkolísanost kurzu koruny. Měna si musí najít rovnovážnou úroveň, která by odrážela základní parametry české ekonomiky, uvedl guvernér Jiří Rusnok.

"V tuto chvíli žádný závazný mandát k nějaké obraně konkrétních hranic kurzu jsme nestanovili a ani nepočítám, že by to tak bylo v nejbližší budoucnosti," řekl Rusnok.

TK Jiřího Rusnoka k ukončení intervencí ČNB

Zveřejnil(a) DVTV dne 06. Duben 2017
14:46

Konec intervencí narušil konferenci Prague Capital Market Summit.

14:42

Bude po "exitu" ČNB měnit i další opatření, kterým podporuje růst tuzemské ekonomiky? Podle guvernéra je zatím brzy, úrokové sazby by tak ještě nějakou dobu měly vydržet na historických minimech. "Je brzy na to, abychom viděli zvýšenou pravděpodobnost zvýšení úrokových sazeb v květnu, ale ještě je příliš brzy, vyloučit to nemohu," řekl během tiskové konference guvernér centrální banky Jiří Rusnok.

Foto: Economia
14:36

Dnešního zasedání bankovní rady ČNB, na kterém došlo k ukončení intervencí, se podle guvernéra Rusnoka účastnilo šest ze sedmi členů bankovní rady. Chyběl Oldřich Dědek, který byl omluven kvůli dopředu naplánovaným povinnostem.

14:26

"Kurzový závazek splnil svůj cíl," řekl Jiří Rusnok. Kromě jiného prý proto, že od roku 2013, na jehož konci intervence začaly, HDP vzrostl zhruba o deset procent. Za dva až tři procentní body z toho mohou podle Rusnoka právě intervence. 

14:22

Vážení čtenáři, v naší online reportáži se bohužel mohou vyskytovat technické problémy, za které se omlouváme. Pokud se vám nezobrazují obrázky či příspěvky ze sociálních sítí, aktualizujte stránku ve svém prohlížeči.

14:17

Guvernér ČNB Jiří Rusnok právě na tiskové konferenci vysvětluje, proč ČNB ukončila intervence.

14:10

"Rozhodnutí ČNB bylo očekávané a jeho načasování přišlo v jednom z možných termínů. Zároveň přišlo rozhodnutí přišlo v situaci, kdy setrvával devizový trh již několik dní v klidu a nebyly patrné akutní tlaky na posílení koruny. To by mělo omezit volatilitu (rozkolísanost - pozn. red.) kurzu koruny pro nejbližší dny," říká analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek.

"Podle našeho předpokladu má koruna v prvních okamžicích bez přítomnosti ČNB tendenci k posilování, je ale těžké určit, zda tato tendence vydrží hodiny nebo týdny. Kurz koruny je nyní plně v tržním prostředí, což znamená, že jí vládnou oboustranné spekulace a o směru jejího pohybu rozhodne, které spekulace právě převládnou," upřesňuje Sobíšek.

"ČNB tvrdí, že je připravena eliminovat nadměrnou volatilitu kursu. Bylo by ale považováno za neúspěch její politiky, kdyby se musela na devizový trh vrátit v horizontu týdnů. Předpokládám tedy ze strany ČNB poměrně široké toleranční pásmo pro pohyb EUR-CZK, konkrétně zhruba 25-28. Osobně nepředpokládám, že by kurs v nejbližší době atakoval ani jednu z hranic tohoto pásma," dodává Sobíšek.

14:00

Přehnaná očekávání nejsou namístě. Na zahraniční dovolené se možná budeme cítit o něco bohatší, ale dramatická změna to nebude. Přečtěte si komentář analytika Hospodářských novin Luďka Vainerta.

13:55

Koruna se zhruba hodinu po oznámení konce režimu devizových intervencí pohybuje již výrazně pod hranicí 27 korun za euro. V prvních minutách byl kurz výrazně rozkolísaný a krátkodobě se dostal až téměř na 27,13 koruny za euro. Nyní ale trvale posiluje, maximem bylo 26,67 koruny za euro, vyplývá z údajů Patria Online.

13:52

Podívejte se na anketu z konce března mezi českými exportéry. Bojí se konce intervencí?

Anketa mezi českými vývozci: Bojíte se konce devizových intervencí?

1:25
Otázka konce intervencí ČNB byla jedním z témat konference Asociace exportérů, která se ve čtvrtek a pátek konala v resortu Mladé Buky. | Video: Petr Lukáč
13:46

Podle hlavního ekonoma Komerční banky Jana Vejmělka obchodníci vyčkávají na tiskovou konferenci ČNB, která začíná ve 14.15. "Všichni čekají na vysvětlení, proč ČNB ukončila intervence právě teď a jaká je podle ní předpověď budoucího vývoje kurzu a úrokových sazeb," myslí si Vejmělek. Zároveň dodává, že ČNB pohyb koruny pravděpodobně neovlivňuje. "Vzhledem k tomu, že se kurz aktuálně pohybuje kolem 26,78 koruny za euro, zdá se mi nepravděpodobné, že by ČNB zasahovala," říká.

13:41

Posilování koruny v posledních minutách zrychluje. Nyní je kurz už na úrovni 26,67 koruny za euro…

13:37

Zatímco v předchozích třech a půl letech se kurz koruny téměř neměnil, nyní bude výrazně kolísat…

13:32

Může konec intervencí nějak ovlivnit trh s nemovitostmi? "Nemyslím si, že by ukončení intervencí mělo významnější vliv na náš byznys a obecně trh nemovitostí v Česku. V případě komerčních budov se většinou za nájmy platí v eurech a na bytovou výstavbu bude mít tato změna minimální dopad. Pokud koruna posílí, mohlo by to však do určité míry zvýšit zájem českých investorů o nemovitosti," říká Petr Palička, ředitel realitní divize skupiny Penta.

13:28

Uvolnění kurzu koruny pohledem jednoho ze zahraničních finančníků.

13:23

"Výnosy krátkodobých českých dluhopisů masivně rostou. Zatímco dnes dopoledne byl výnos dvouletých dluhopisů ještě -0,35 %, po ukončení kurzového závazku vystřelil nahoru a v současné době se pohybuje kolem -0,16 %, na nejvyšší úrovni od loňského srpna. Předpokládáme, že výnosy ještě půjdou nahoru. Odstranění kurzového závazku totiž velmi pravděpodobně znamená propad poptávky po českých dluhopisech od spekulantů i investorů, kteří využívali nerovnováh na českém finančním trhu kvůli intervencím," říká ekonom Komerční banky Marek Dřímal.

13:20

ČNB nyní korunu podle analytika Davida Navrátila úplně napospas nenechá.

13:19

Firmy ČNB nepřekvapila.

13:15

Online můžete sledovat přímo i kurz koruny…

13:14

Kde bude kurz koruny za rok?

13:10

Otázkou, která teď bude zaměstnávat analytiky i firmy, je, co se bude s kurzem české měny dít v následujících dnech a týdnech a jaký bude mít případně posílení vliv na exportéry. Silnější měna totiž oslabuje jejich příjmy v korunách. Pravděpodobně tak časem skončí podpůrný faktor, který exportním firmám v uplynulých letech zlepšoval hospodaření. Slabá měna podle centrální banky přispěla k rekordní zaměstnanosti v Česku a k jednomu z nejvyšších růstů HDP v Evropské unii.

13:06

… zatím posiluje jen mírně.

13:04

Koruna je pod silným tlakem…

13:01

Tisková konference guvernéra ČNB Jiřího Rusnoka k ukončení intervencí je naplánována na 14:15. Na ní se dozvíme detaily, které Bankovní radu ČNB vedly k "exitu".

12:58

Někteří analytici tipovali právě dnešek jako den ukončení intervencí, jiným jejich dnešní předpovědi nevyšly…

12:55

Kurz koruny může podle odhadů analytiků bezprostředně po ukončení intervencí při extrémních výkyvech posílit k hranici 26 korun za euro. Vyloučit ale podle nich nejde ani krátkodobé oslabení až k 29 korunám za euro. Dlouhodoběji by ovšem měla česká měna posilovat. Na konci roku by mohla být mezi 25,50 až 26,30 korunami za euro. Vše ovšem bude podle ekonomů záležet na postoji investorů. Zahraniční spekulanti totiž počítají s tím, že koruna posílí a oni za korunu dostanou více eur. Otázkou ovšem podle ekonomů je, zda najdou někoho, kdo jim eura prodá.

12:52

Takto vypadá konec intervencí v grafu.

Koruna prudce posílila
Koruna prudce posílila | Foto: Economia
12:51

První reakce přicházejí od analytiků…

12:48

Argumentem pro brzké uvolnění koruny mohlo podle analytiků také být to, že centrální banka s každým dalším dnem intervenčního režimu čelila tlaku spekulantů. Ti si vsadili na posilování tuzemské měny a nakupovali ji. To nutilo národní banku nakupovat miliardy eur a navyšovat své rezervy deviz. Jen za první tři měsíce roku skoupila banka při intervencích 900 miliard korun, tedy více než v předchozích dvou letech dohromady.

12:46

ČNB původně avizovala polovinu roku jako pravděpodobný termín konce intervencí. Rychlejšímu ukončení nejspíš nahrálo také současné složení bankovní rady. V sedmičlenném nejvyšším orgánu ČNB jsou už jen dva lidé, kteří stáli u zrodu tohoto opatření − viceguvernéři Mojmír Hampl a Vladimír Tomšík. Zbylých pět členů, včetně guvernéra Jiřího Rusnoka (na obrázku), jmenoval prezident Miloš Zeman až v době, kdy už banka opatření používala.

Jiří Rusnok, Česká národní banka
Jiří Rusnok, Česká národní banka | Foto: Lukáš Bíba
12:44

Podle analytiků teď nastává období několikadenního horečného obchodování, které může přinést prudké změny kurzu směrem k posílení i oslabení. V případě extrémů může ČNB znovu do vývoje na trhu zasáhnout. Dokazuje to kurz koruny, který krátce po oznámení konce intervencí kolísá oběma směry.

"Očekáváme, že nás čeká období větší volatility. Do týdne nebo do měsíce se to asi neuklidní," řekl Milan Fischer, vedoucí mezibankovních obchodů v pražské Raiffeisenbank. "Fundamentálně by koruna měla z dlouhodobého hlediska posilovat, ale pozice investorů na trhu mohou být v daném okamžiku různé." 

12:42

Vedení ČNB učinilo dlouho očekávané rozhodnutí ve čtvrtek na svém pravidelném zasedání. Důvody pro udržování české měny poblíž hranice 27 korun za euro už pominuly: už nehrozí pokles spotřebitelských cen, a míra inflace se dokonce dostala na úroveň, kterou centrální bankéři považují za optimální.

12:37

Devizové intervence centrální banka zahájila kvůli obavám z deflace s cílem oslabit korunu a držet její kurz poblíž 27 korun za euro na počátku listopadu 2013. Od té doby do konce ledna intervenovala v objemu zhruba 1,3 bilionu korun. Intervence v řádech stovek miliard korun pokračovaly podle odhadů analytiků i v únoru a březnu.

12:35

Bankovní rada České národní banky dnes s okamžitou platností ukončila režim devizových intervencí. Informoval o tom dnes mluvčí centrální banky Marek Zeman. ČNB tak nebude bránit posílení koruny pod hranici 27 korun za euro. Banka ale zároveň již dříve upozornila, že bude připravena případné nadměrné výkyvy kurzu koruny po ukončení závazku zmírňovat svými nástroji.

Jiří Hovorka Petr Kučera Janis Aliapulios Ekonomika Jiří Hovorka, Petr Kučera, Janis Aliapulios, Ekonomika
Aktualizováno 6. 4. 2017 22:47
 

Právě se děje

Další zprávy