Vsaďte si, kdy skončí intervence, láká Fortuna. Bookmakeři věří, že "exit" přijde před prázdninami

Janis Aliapulios Jiří Hovorka Janis Aliapulios, Jiří Hovorka
Aktualizováno 2. 3. 2017 13:27
Sázková kancelář Fortuna vypsala kurzy na termín ukončení intervencí ČNB. "Exit" podle ní nastane s největší pravděpodobností mezi 5. dubnem a 4. červencem. Dosud bylo možné vsadit si pouze na budoucí kurz koruny u Tipsportu.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: ČTK

Praha - Správný tip na termín ukončení intervencí ČNB může přinést zisk nejen investorům na finančních trzích, ale nově také sázkařům.

Bookmakeři sázkové kanceláře Fortuna, která kurzy na termín "exitu" ve čtvrtek vypsala, si myslí, že ČNB přestane oslabovat korunu s největší pravděpodobností mezi 5. dubnem a 4. červencem letošního roku. A přesvědčeni o tom jsou i sázkaři. Fortuna totiž během chvíle musela upravit kurz, který na tuto možnost vypsala. Ten nejprve startoval na 2:1, po jedné hodině odpolední už ale klesl na 1,5:1.

"Hned po spuštění sázek se sázkaři zaměřili výhradně na favorizovanou variantu, na což bookmakeři přirozeně reagovali kurzovou korekcí," vysvětluje Petr Šrain, tiskový mluvčí Fortuny.

Nejmenší pravděpodobnost naopak Fortuna přisuzuje tomu, že intervence vydrží alespoň do 4. října. Takový scénář ocenila kurzem 13:1.

"Definice sázek a stanovení kurzů na konec intervencí byl jeden z nejtěžších úkolů, se kterým jsme se museli popasovat. Jsem opravdu velmi zvědav, jak se k naší nabídce postaví sázkaři a jaký bude následný vývoj kurzů, které budou odrážet názor velmi široké skupiny těch, kteří se všem možným scénářům věnují," řekl Michal Hanák, hlavní bookmaker Fortuny.

Kurzy Fortuny na to, kdy ČNB opustí kurzový závazek

Termín ukončení Původní kurz Kurz kolem 13:15
do 4. 4. 2017 2,25:1 2,6:1
od 5. 4. 2017 do 4. 7. 2017 2:1 1,5:1
od 5. 7. 2017 do 3. 10. 2017 6:1 7:1
4. 10. 2017 a později 13:1 13:1

ČNB se zavázala, že bude českou měnu držet slabší než 27 korun za euro nejméně do konce prvního čtvrtletí letošního roku. Pak období jistoty skončí a bankovní rada může kdykoli rozhodnout o návratu před 7. listopad 2013, kdy intervence zahájila. Sama bankovní rada přitom za nejpravděpodobnější termín ukončení intervencí označuje polovinu roku. Analytici většinou věří, že "exit" nastane už během dubna nebo května. "Podle našeho výhledu přestane ČNB bránit hladinu 27 korun za euro na svém zasedání 4. května," myslí si například ekonom Komerční banky Marek Dřímal.

Velkého zájmu veřejnosti o dění kolem intervencí se už v prosinci chopila sázková kancelář Tipsport, která vypsala sázky na oficiální kurz koruny k euru 1. září v 15 hodin. Původně byla stanovena dvě pásma 0 až 25,99 koruny za euro a 26,00 a více, kterým bookmakeři přisoudili stejný kurz 1,85:1. Sázkaři ale svými tipy od té doby kurzy vychýlili. Větší část jich věří, že bude česká měna slabší než 26 korun za euro. Tato příležitost má kurz 1,4:1, zatímco silnějšímu kurzu nyní připadá 2,6:1.

Fortuna pro sázky na budoucí výši kurzu koruny zvolila dva rozhodující termíny. Lidé si mohou vsadit na to, za kolik korun bude možné koupit euro 7. července a 29. prosince. Větší pravděpodobnost dávají bookmakeři Fortuny tomu, že na konci roku bude koruna slabší než 26 korun za euro.

Sázky na termín "exitu" Tipsport v únoru nevypsal. "Sázky na tuto příležitost by se tedy velmi obtížně vyhodnocovaly. Zaprvé se nejedná o předem neznámou skutečnost. Minimálně členové bankovní rady ČNB o tom budou dopředu vědět. A za druhé se nedá s úplnou přesností určit, kdy k ukončení intervencí skutečně dojde," řekl tehdy mediální zástupce firmy Michal Peterka.

 

Právě se děje

Další zprávy