Mapa nízkonákladových aerolinek: Kam se dá doletět za pár korun a kde číhají pasti

Michael Bouška Jiří Kropáček Jan Nevyhoštěný Michael Bouška, Jiří Kropáček, Jan Nevyhoštěný
Aktualizováno 29. 12. 2018 8:37
Zájem o nízkonákladové létání v Česku neustále roste, tuzemská letiště v posledních letech nabídku levných linek rozšiřují. Největší české letiště v Praze-Ruzyni se sice zaměřuje především na klasické dopravce, i přesto tvoří nízkonákladové létání podstatnou část jeho provozu: zhruba 30 procent. Vyzkoušejte si velký interaktivní přehled Aktuálně.cz, ve kterém najdete všechny destinace, do kterých se dá z Česka dostat bez přestupu a za pár korun.

načítám grafiku

Na co si dát u nízkonákladovek pozor

Zavazadla

U nízkonákladových společností jsou zpravidla odbavená zavazadla zpoplatněná. Některé společnosti dokonce zpoplatnily i větší příruční zavazadla. Bez zaplacení poplatku tak může cestující například u Ryanairu vzít s sebou jen malý batoh.

Odbavení

Většina levných aerolinek zpoplatňuje odbavení na letišti. Někdy je částka za odbavení i vyšší než samotná cena letenky. Díky aplikacím pro mobilní telefony ale není problém se odbavit při cestě na letiště. Na letišti pak stačí ukázat palubní vstupenku na displeji telefonu.

Rezervace místa

Letecké společnosti rády zpoplatňují výběr konkrétního místa. Někteří dopravci jako Ryanair dokonce záměrně rozsazují skupiny co nejdál od sebe, pokud si nezaplatí. Další poplatky jsou za prémiová místa, kde je více prostoru, například u nouzových východů.

Občerstvení

Občerstvení v ceně letenky se na letech po Evropě stává raritou. Bezplatné občerstvení zrušili kromě nízkonákladových dopravců i ti standardní, například ČSA nebo British Airways.

Fotografie: Shutterstock | Archiv aerolinek

  • Nízkonákladové lety nabízí na pražském letišti například aerolinky Ryanair, easyJet nebo Wizz Air. Nízkonákladové lety poskytuje pod značkou SmartWings také tuzemský dopravce Travel Service, který má na letišti jednu ze svých základen. Nově začala do Prahy létat i blízkovýchodní nízkonákladovka Air Arabia.
  • Nízkonákladové linky tvoří nejdůležitější část pravidelného provozu na brněnském letišti v Tuřanech, kde jinak většinu provozu tvoří charterové lety. Nejaktivnějšími dopravci jsou tu Ryanair a Wizz Air, které mají dohromady 37procentní podíl z celkového provozu na letišti. Cestující tak mohou za levné letenky pravidelně létat například do Londýna nebo Mnichova.
  • Na nízkonákladové dopravce se zaměřuje také letiště v Pardubicích. Nízkonákladové linky letos podle manažera letiště Libora Kříže přepraví přes 40 procent cestujících, což je zároveň třetina všech komerčních letů, které letiště nabízí. Podle Kříže nízkonákladové linky patří právě na menší regionální letiště, jako je to v Pardubicích. Cestující odtud mohou létat například největším nízkonákladovým dopravcem Ryanair do Londýna či španělského Alicante.
  • Letiště Praha loni odbavilo více než 15,4 milionu cestujících, letos by se podle prognóz mohlo přiblížit k hranici 17 milionů. Ostatní tuzemská letiště vykazují čísla výrazně menší. Druhé největší letiště v brněnských Tuřanech loni odbavilo zhruba 470 tisíc pasažérů.
  • Na nabídku levných letenek se můžete podívat na webu letenky.centrum.cz
 

Právě se děje

Další zprávy