Začíná registrace dopravců do nového mýtného systému, stát ho spustí v prosinci

ČTK ČTK
22. 9. 2019 6:56
Od neděle se mohou dopravci registrovat do nového mýtného systému. Na všech tuzemských dálnicích začne fungovat od 1. prosince, v lednu pak i na silnicích první třídy. Budoucí správce systému společnost CzechToll má pro dopravce připraveno 450 tisíc palubních jednotek.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: ČTK

Dopravci budou moci k registraci využít vybraná prodejní místa, je jich přes 200. Dalšími možnostmi jsou registrace přes web, prostřednictvím vydavatelů palivových karet a pro velké dopravce existuje speciální tým, který je registrací do systému provede.

CzechToll dopravce na nutnost registrace do nového systému upozorňuje prostřednictvím informační kampaně. V ní velké podnikatele v dopravě s více než 50 provozovanými vozidly oslovuje společnost sama, pro další menší dopravce, zejména pak ty, o kterých budoucí správce mýta nemá dostatek informací, společnost připravila informace šířené pomocí inzerce v tisku a dalších médií.

Kompletní informace o novém mýtu by dopravci měli získat na aktualizované internetové stránce www.mytocz.eu, případně na telefonní lince pro zákazníky 243 243 243, která funguje nepřetržitě.

Zavedení nového mýtného systému provázelo řadu měsíců správní řízení u antimonopolního úřadu i soudní pře. Dosavadní poskytovatel mýtného systému Kapsch napadal rozhodnutí státu, který v tendru upřednostnil nabídku CzechTollu před jeho nabídkou. Nejvyšší správní soud potvrdil správnost kroků antimonopolního úřadu ve prospěch státu teprve před několika dny.

Spory související s mýtným tendrem ale zatím nejsou u konce. Po rozhodnutí krajského soudu se musí antimonopolní úřad znovu zabývat platností nové mýtné smlouvy a zároveň ve stejné věci řeší kasační stížnost Nejvyšší správní soud.

 

Právě se děje

Další zprávy