Příjmy Pražanů už na byt v metropoli nestačí. Metr čtvereční stojí 110 tisíc korun

Adéla Očenášková Adéla Očenášková
18. 11. 2020 6:17
Zatímco ještě v prvním čtvrtletí roku 2015 šlo sehnat pražský byt v průměru za 56 tisíc korun za metr čtvereční, v tomto čtvrtletí jde o 110 tisíc korun. Podle developera Central Group je za zdražováním hlavně nízká nabídka nových bytů, ale třeba i dražší materiály. Podle Institutu plánování a rozvoje (IPR) jsou stávající prodejní ceny již mimo příjmové možnosti běžně vydělávajících Pražanů.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Lukáš Bíba

Z dat společnosti Central Group tedy vyplývá, že za posledních necelých šest let stouply prodejní ceny nových bytů v hlavním městě na dvojnásobek. Ten, kdo si tu v roce 2015 pořídil byt, si tudíž podle výkonné ředitelky Central Group Michaely Tomáškové může gratulovat ke skvělé investici.

Central Group připomněla také zářijový průzkum agentury Ipsos, podle kterého nedostatek bytů a vysoké ceny bydlení považuje 63 procent Pražanů za hlavní problém metropole. 

Vývoj cen a počtu prodaných a povolených bytů v Praze v jednotlivých čtvrtletích roků 2015 až 2020.
Vývoj cen a počtu prodaných a povolených bytů v Praze v jednotlivých čtvrtletích roků 2015 až 2020. | Foto: Analýza Central Group na základě dat ČSÚ a společných analýz Central Group, Trigema a Skanska Reality

Analýza Central Group, kterou má on-line deník Aktuálně.cz k dispozici, také ukázala, že ještě před pěti lety se průměrný sedmdesátimetrový byt v Praze prodával za cenu kolem 3,9 milionu korun. Dnes by vyšel na 7,7 milionu korun.

Nad hranicí 100 tisíc za metr čtvereční se pohybují ceny nových bytů už ve všech pražských obvodech. Přitom ještě v polovině letoška se těsně pod touto hranicí jako jediná držela Praha 9. I tam už se ale zdražilo.

Praha 9 současně patří mezi ta území hlavního města, ve kterých se dlouhodobě staví nejvíce nových bytů. Podle analýzy IPR, zveřejněné minulý týden, je to rozhodující měrou dáno využíváním rozsáhlých průmyslových brownfieldů.

Nejvyšší počet bytů pak letos stejně jako loni vznikl v Praze 5, na druhém místě skončila Praha 8 a na třetím zmiňovaná Praha 9. 

Zdražování navzdory nové výstavbě

Z dat institutu rovněž vyplynulo, že ceny nových bytů stále rostou - byť Praha podle IPR zažívá největší výstavbu za poslední dekádu. Analýza ukázala, že v září činila průměrná cena volného bytu v projektech 95 904 korun za metr čtvereční, tedy meziročně o asi 10 000 korun více.

Ačkoliv se tak v roce 2020 navýšila celková výstavba a rovněž i počet volných bytů, vývoj cen podle autorů studie nedoznal žádných zřetelnějších změn a stále má tendenci růst.

"Došlo tak dokonce k opětovnému zesílení dynamiky cenového růstu v porovnání s obdobím září 2018-2019, což lze považovat s ohledem na nárůst celkové i disponibilní nabídky bytů za poměrně překvapivé, tím spíše, vezmeme-li v potaz i mimořádné události roku 2020 spojené s pandemií koronaviru," doplnili autoři.

Počet nových bytů vznikajících v rámci aktuálních developerských bytových projektů
Počet nových bytů vznikajících v rámci aktuálních developerských bytových projektů | Foto: IPR Praha

Průměrný byt stál loni v září podle ceníků firem asi 7,3 milionu korun. Letos to bylo už zhruba 8,5 milionu, což odpovídá 16,5násobku hrubé roční mzdy průměrně vydělávajícího pražského zaměstnance. Podle IPR tak lze konstatovat, že stávající ceny jsou již mimo příjmové možnosti běžně vydělávajících Pražanů.

Pomalé povolování výstavby

Firma Central Group, která je největším rezidenčním stavitelem v Česku, uvedla, že na růstu cen nese vinu zejména velký nepoměr mezi nabídkou nových bytů a poptávkou po nich. "Ten je důsledkem dlouhodobě pomalého povolování nové výstavby, které trvá často deset i více let," stojí v analýze. 

Kromě toho se na zdražování podílí také zvyšování cen materiálů a stavebních prací i pozemků.

Central Group si slibuje zlepšení od nového stavebního zákona, který má výrazně zjednodušit a zrychlit stavební řízení. Předminulý týden prošel ve sněmovně prvním čtením. Pokud se povolování nezrychlí, může v Praze podle firmy za deset let chybět kolem 100 tisíc bytů, tedy bydlení pro 250 tisíc lidí.

Od začátku roku 2015 do konce září tohoto roku se podle Central Group v hlavním městě prodalo celkem 33 500 nových bytů v bytových domech. Za stejnou dobu ale úřady povolily pouze 19 057 bytů, tedy necelých 57 procent počtu, o který byl za téměř šest let v tomto městě ve skutečnosti zájem. Podle tohoto developera se tak prodává skoro dvakrát více, než úřady stíhají povolovat.

Podle IPR nicméně tento rok charakterizuje nejvyšší počet aktuálních developerských projektů od roku 2009. A to samé platí i o počtu bytů, který v rámci těchto projektů vzniká.

Z údajů IPR pak vyplynulo, že bude v zařazených projektech letos dokončeno 4788 bytů, v příštím roce 4293 a v roce 2022 půjde o 4510 jednotek. Po připočtení projektů mimo těch developerských se tak celkově dá podle dokumentu očekávat, že v metropoli letos a příští rok vznikne 5500 až 6000 bytů, v případě roku 2022 by to mohlo být i výrazně přes 6000.

Podle autorů však bude hrát roli také to, jak se do trhu s nemovitostmi promítne koronavirová pandemie a s ní související očekávaná hospodářská recese.

Video: Poskytovatelé Airbnb jsou jako mafie, policie se často do bytů nedostane, říká Městecký

V Praze je mafie poskytovatelů Airbnb, jsou to často cizinci, kteří v těch domech nikdy nebyli. Regulace je mediální hra, měly by se vymáhat zákony. | Video: DVTV, Emma Smetana
 

Právě se děje

Další zprávy