Žebříček zaměstnavatelů dle studentů: České firmy jsou pro ně poprvé atraktivnější

Kateřina Hovorková Kateřina Hovorková
Aktualizováno 25. 9. 2021 14:51
Tradiční průzkum společnosti Universum dospěl letos k překvapivému zjištění. Studenti vysokých škol změnili svůj pohled na budoucí kariéru. Už je tolik neláká pracovat v globálních firmách, které byly doposud vždy velkým snem mladých Čechů. Nyní plánují práci v českých společnostech, požadují však více peněz.
Vysoké školy se připravují na další semestr. Ilustrační foto
Vysoké školy se připravují na další semestr. Ilustrační foto | Foto: Shutterstock

Ekonomové

Studenti ekonomie by nejraději po škole pracovali v oddělení managementu a strategického plánování a potom v bankovnictví. Na třetím místě se umístily finanční služby a technologie, na čtvrtém účetnictví a audit. V minulosti tolik oblíbený marketing, reklama a PR se umístily až na pátém místě. 

"Co se týká výše mzdy, studentky vždy očekávají méně peněz za svou práci než studenti. Nicméně letos se tento rozdíl snížil. Rozdíl mezi mzdovým očekáváním mužů a žen u studentů ekonomických oborů letos představuje 13 procent, což je o dvě procenta méně než loni," říká Maria Berezovskaya. 

Průměrný očekávaný měsíční plat je pro tuto skupinu studentů 36 544 Kč, tedy téměř o tři tisíce více než v minulém ročníku průzkumu. Největší rozptyl mezi očekáváními žen a mužů z ekonomických oborů je v auditu a účetnictví, kde studentky očekávají 34 531 Kč a studenti 41 577 Kč. 

Při výběru budoucího zaměstnavatele by se mladí ekonomové rozhodovali podle výše příjmu, přátelského pracovního prostředí a skutečnosti, že jejich práce má reálný dopad. 

Deset nejatraktivnějších společností pro studenty ekonomických oborů:

  1. Google
  2. Škoda Auto
  3. Česká národní banka
  4. Ministerstvo financí
  5. L’Oréal Group
  6. Ministerstvo zahraničních věcí
  7. Microsoft
  8. Red Bull
  9. Letiště Praha
  10. IKEA
 

Právě se děje

Další zprávy