Žebříček zaměstnavatelů dle studentů: České firmy jsou pro ně poprvé atraktivnější

Kateřina Hovorková Kateřina Hovorková
Aktualizováno 25. 9. 2021 14:51
Tradiční průzkum společnosti Universum dospěl letos k překvapivému zjištění. Studenti vysokých škol změnili svůj pohled na budoucí kariéru. Už je tolik neláká pracovat v globálních firmách, které byly doposud vždy velkým snem mladých Čechů. Nyní plánují práci v českých společnostech, požadují však více peněz.
Foto: Jakub Plíhal

Zdravotnické obory

Rozdíl mezi platovými očekáváními mužů a žen je u studentů zdravotnických oborů nejvyšší ze všech sledovaných zaměření, a to celých 20 procent. Průměrný očekávaný měsíční plat je pro tuto skupinu studentů 35 684 Kč.

Třemi nejdůležitějšími faktory dobré kariéry jsou pro ně přátelské pracovní prostředí, jistota zaměstnání a vysoké budoucí příjmy. A co se žebříčků týče, i tady zůstaly první dvě příčky oproti loňsku neměnné - nejatraktivnějšími zaměstnavateli jsou pro tuto skupinu studentů Fakultní nemocnice v Motole a IKEM. Na třetím místě letos skončila Všeobecná fakultní nemocnice v Praze, která o příčku níže posunula loňskou trojku, Fakultní nemocnici Brno. 

Nejvíce zdravotníky láká práce v nemocnici a ordinacích, dále v oblasti zdraví, wellness a fitness, následně ve vzdělávání, farmacii a biotechnologiích a nejméně je láká péče o zvířata.

Deset nejatraktivnějších společností pro studenty zdravotnického zaměření:

  1. Fakultní nemocnice v Motole
  2. IKEM
  3. Všeobecná fakultní nemocnice v Praze
  4. Fakultní nemocnice Brno
  5. Fakultní nemocnice Hradec Králové
  6. ÚVN (Vojenská fakultní nemocnice Praha)
  7. Fakultní nemocnice Královské Vinohrady
  8. Fakultní nemocnice Plzeň
  9. Fakultní nemocnice Olomouc
  10. Zentiva
 

Právě se děje

Další zprávy