Žebříček zaměstnavatelů dle studentů: České firmy jsou pro ně poprvé atraktivnější

Kateřina Hovorková Kateřina Hovorková
Aktualizováno 25. 9. 2021 14:51
Tradiční průzkum společnosti Universum dospěl letos k překvapivému zjištění. Studenti vysokých škol změnili svůj pohled na budoucí kariéru. Už je tolik neláká pracovat v globálních firmách, které byly doposud vždy velkým snem mladých Čechů. Nyní plánují práci v českých společnostech, požadují však více peněz.
Foto: ČTK

Informační technologie

Rozdíl mezi platovými očekáváními mužů a žen je u studentů IT letos jen čtyři procenta, což je o celých 10 procent méně než loni. Průměrný očekávaný měsíční plat je pro tuto skupinu studentů 41 941 Kč, tedy zhruba o tisíc korun více než loni. 

Třemi nejdůležitějšími faktory dobré kariéry jsou pro ně stejně jako minulý rok vysoké budoucí příjmy, přátelské pracovní prostředí a flexibilní pracovní podmínky.

Nejvíce je láká oblast inženýrského poradenství nebo počítačového softwaru a technologií. Na třetím místě z pohledu atraktivity je počítačová bezpečnost a síťové zabezpečení, na čtvrtém internetový obsah a informace a na pátém počítačový hardware. Naopak padl zájem o práci u počítačových her. 

"Jistota zaměstnání se na rozdíl od studentů jiných zaměření u IT do první desítky preferencí nedostala ani letos. Co se žebříčků týče, zůstávají i tento rok na špičce Google a Microsoft. Stupně vítězů s nimi jako třetí tentokrát sdílí Seznam.cz. Ten vystřídal společnost IBM, která spadla až na šesté místo," uvádí Maria Berezovskaya.

Deset nejatraktivnějších společností pro studenty IT:

  1. Google
  2. Microsoft
  3. Seznam.cz
  4. Škoda Auto
  5. Avast Software
  6. IBM
  7. Oracle
  8. Alza.cz 
  9. Red Hat
  10. Eset Software
 

Právě se děje

Další zprávy