Vysokorychlostní internet už využijete i na palubě letadla. Pomohli inženýři z Brna

ČTK ČTK
26. 4. 2016 12:16
Brněnská pobočka společnosti Honeywell se podílela na vývoji systému, který by se na palubách letadel mohl objevit už letos. Novinka výrazně zrychlí internet. Na něj se sice cestující mohou připojit už nyní, rychlost je ale na úrovni připojení, které měli v domácnostech před deseti lety.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Thinkstock

Brno - Vysokorychlostní internet se přesune brzy na paluby letadel. Lidé budou moci využít služeb, jako je video nebo hudba v HD rozlišení, díky inženýrům ze společnosti Honeywell. Na novince se podíleli i inženýři z brněnské pobočky firmy. Dnes novinku představili novinářům.

Na palubách letadel by mohl být systém už letos. Nejdál v tomto směru je letecká společnost Air Canada s letadly Bombardier. Cena je v desítkách tisíc amerických dolarů na jedno letadlo.

Lidé dnes v letadlech mají sice možnost se na internet připojit, rychlost transferu dat je ale na úrovni připojení, které měli v domácnostech před deseti lety. Nový systém JetWave od Honeywellu na straně downloadu dosahuje až 50 megabitů za sekundu.

Systém komunikuje přes anténu umístěnou na horní části trupu letadla se satelitní sítí Global Xpress od společnosti Inmarsat. Získal už certifikaci Amerického úřadu pro letectví. Podle inženýra Jiřího Nykodýma systému mohou teoreticky využívat všechna letadla, satelitní síť v tomto směru nemá limity. Cestující budou mít na palubě přístup k vysokorychlostní bezdrátové síti. Mohou zůstat připojeni k internetu, kontrolovat e-maily nebo sledovat videa během mezikontinentálních letů.

Na programu JetWave se v Brně podílelo za tři roky vývoje až 30 inženýrů. Odborníci musí dosáhnout toho, aby byl systém absolutně bezpečný. Brněnský tým proto vyvinul téměř stovku řídicích systémů, které sloužily k vývoji, integraci a ověření funkcí výsledného systému, a to jak při laboratorním provozu, tak při testování v leteckém provozu.

"Vlastní hardwarové komponenty našich návrhů byly vyrobeny českými firmami a jejich sestava, integrace a validace proběhla v našem centru v Brně. Jedná se o desítky návrhů a více než 100 000 realizačních hodin," uvedl Nykodým.

Skupina Honeywell dodává komponenty pro letectví, automobilový průmysl, automatizaci a řízení pro domácnosti i průmysl. Honeywell je také výrobcem speciálním materiálů, které jsou využívány v telekomunikacích a elektronickém průmyslu, v automobilovém průmyslu, zařízení pro řízení klimatu, ve stavebnictví, v průmyslu obalů a barev, ale také v zemědělství a farmaceutickém průmyslu. V ČR má dvě výrobní základny - v Brně a Olomouci a obchodní zastoupení v Praze. Dohromady pro firmu pracuje v ČR přes 4000 lidí. Globální výzkumná centra HTS sídlí v České republice, Indii a Číně.

 

Právě se děje

Další zprávy