Všechna tuzemská vína s označením VOC jsou kvalitní, zjistila analýza

ČTK ČTK
29. 12. 2017 13:45
Potravinářská inspekce analyzovala vzorky ze všech moravských a českých oblastí VOC a nenašla žádné problémové víno.
Záruka kvality. (ilustrační foto)
Záruka kvality. (ilustrační foto) | Foto: Isifa/Thinkstock

Brno - Všechna vína, která nesou označení VOC, tedy vína originální certifikace, vyhovují ve všech parametrech a spotřebitelé se mohou na jejich kvalitu spolehnout. Uvedl to mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce Pavel Kopřiva.

Inspekce analyzovala vzorky ze všech moravských a českých oblastí VOC a nenašla žádné problémové víno.

Inspekce podrobila vzorky v laboratoři analýzám senzorických parametrů, botanického původu lihu, přítomnosti konzervačních látek, kyseliny askorbové a maltózy, obsahu těkavých kyselin a oxidu siřičitého a dalších parametrů.

"Vzorky vyhověly ve všech hodnocených parametrech a kontrolní akce prokázala vysokou jakost vín pod označením VOC nabízených v tržní síti," uvedl Kopřiva. Podle inspekce kontrola také ukázala, že potraviny od českých výrobců z českých surovin jsou silnou zárukou kvality a absence nepoctivých praktik.

V Čechách je jediná VOC oblast, a to Mělník, na jižní Moravě jich je osm. Jde o specifickou kategorii vín, protože o právu použít označení VOC pro konkrétní šarži vína rozhodují sami vinaři v rámci sdružení VOC pro danou lokalitu.

"Tento systém představuje alternativu k převažujícímu systému hodnocení a zatřiďování vín v Česku, které zajišťuje komise potravinářské inspekce v souladu s požadavky zákona," uvedl Kopřiva. Obvykle se vína zatřiďují do kategorií například jakostní víno, jakostní víno s přívlastkem či jakostní perlivé víno.

 

Právě se děje

Další zprávy