Tisíce TV obrazovek o půlnoci zhasly. Vše o přechodu k DVB-T2 v otázkách a odpovědích

Ondřej Neufus Ondřej Neufus
Aktualizováno 28. 11. 2019 6:54
Od středy nebudou moci obyvatelé Prahy a středních Čech naladit televizní vysílání v končícím formátu DVB-T. Důvodem je přechod na nový formát DVB-T2. Aktuálně.cz přináší odpovědi na nejčastější otázky k přechodu na nové vysílání, včetně možnosti ověřit si, zda vaše stávající televize nový formát podporuje.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Shutterstock

Jak naladit televizi po konci vysílání DVB-T?

Nejsnazším způsobem, jak naladit staré kanály a možná i některé nové, je na set-top-boxu či televizi spustit automatické ladění. Přístroj pak projde celou škálu frekvencí a divákovi nabídne ty, na kterých chytil vysílání.

Česká televize pak přináší i postup, jak naladit signál ručně:

Nejprve zjistěte, zda k vám dosahuje signál sítě, kterou chcete přijímat.

  1. Otevřete si mapu pokrytí. Vydejte se na internetové stránky Českého telekomunikačního úřadu: dtv.ctu.cz. Na těchto stránkách zjistíte, jestli požadovaná síť pokrývá vaši adresu.
  2. Navolte požadovanou síť. Vyplňte webový formulář v levé sekci stránky podle tabulky:

    Přechodová síť 11

    Síť 1

    Služba

    Digitální televize

    Digitální televize

    Rozsah vysílání

    Přechodové

    Celoplošné

    Název sítě

    Přechodová síť 11

    Vysílací síť 1

  3. Zadejte svoji adresu. Do kolonky "Vyhledávání adresy", která se nachází pod mapkou, zadejte poštovní adresu místa příjmu a stiskněte enter. Podle intenzity zabarvení mapky zjistíte, jak silný signál je na zadané adrese.
  4. Najděte vhodný vysílač. Po zadání adresy se na mapě objeví adresní bod a až pět spojnic k vysílačům. Po kliknutí na spojnici se zobrazí terénní profil k vysílači, jeho vzdálenost, azimut a parametry vysílače. Je třeba vybrat pokud možno blízký vysílač, v cestě jehož signálu na terénním profilu šíření není překážka. Mapku můžete oddalovat i přibližovat navigací v pravém horním rohu obrázku na svislé ose "+" a "-".
  5. Použijte údaje vysílače, který jste nalezli. Azimut určuje, jakým směrem natočit anténu. Položka "Kanál/pol." představuje číslo kanálu, které je třeba zadat při ručním ladění, a polarizaci, která říká, zda příčné prvky antény umístit horizontálně, nebo vertikálně. ERP je vyzářený výkon vysílače.

Máte-li signál, zkuste naladit svůj přijímač.

Pokud jste z mapky zjistili, že na zadané adrese máte signál, a přesto se vám nový program nenaladil automaticky, je nutné ladění televizoru zadat ručně.

Uvádíme zde typické ladění přijímače, označení funkcí u některých typů televizorů mohou být ale odlišná:

  • Vstupte v nabídce vašeho televizoru do MENU
  • Vyhledejte sekci NASTAVENÍ/SETTING
  • Zvolte funkci LADĚNÍ/TUNE
  • Doporučujeme pak vybrat možnost MANUÁLNÍ LADĚNÍ / MANUAL. To po vás bude vyžadovat zadání čísla kanálu v místě příjmu. Je to to číslo, které jste si opsali z mapky na stránkách ČTÚ.
  • Můžete ale zvolit i variantu AUTOMATICKÉ LADĚNÍ / AUTOMATIC. Zde sice nemusíte žádný údaj zadávat, ale dojde k proladění všech dostupných kanálů v místě příjmu. Jde tedy o způsob pomalejší, kdy se vám navíc mohou naladit i kanály, o které nemáte zájem, a dříve naladěné kanály budou zrušeny.

Zdroj: Česká televize

 

Právě se děje

Další zprávy