Tisíce TV obrazovek o půlnoci zhasly. Vše o přechodu k DVB-T2 v otázkách a odpovědích

Ondřej Neufus Ondřej Neufus
Aktualizováno 28. 11. 2019 6:54
Od středy nebudou moci obyvatelé Prahy a středních Čech naladit televizní vysílání v končícím formátu DVB-T. Důvodem je přechod na nový formát DVB-T2. Aktuálně.cz přináší odpovědi na nejčastější otázky k přechodu na nové vysílání, včetně možnosti ověřit si, zda vaše stávající televize nový formát podporuje.
Ilustrační snímek
Ilustrační snímek | Foto: Shutterstock

Na kolik vyjde set-top-box?

Ceny set-top-boxů, které jsou s novým vysílacím systémem kompatibilní, ovlivňují momentálně především dva aspekty. Prvním je nebývalá poptávka, způsobená přechodem vysílání v Česku. Druhým je slevová akce Black Friday, která v části tuzemských obchodů proběhne v pátek.

Zatímco poptávka žene ceny set-top-boxů vzhůru, slevová akce dává těm méně poctivým prodejcům šanci nabídnout zařízení s falešnou slevou.

"Není sleva jako sleva. Někdy obchody těsně před vlnou slev uměle navyšují původní ceny, aby konečná sleva působila výhodně," varuje na svých stránkách Hlídačshopů.cz. Srovnávač umí zobrazit původní cenu vybraného produktu a její vývoj v čase.

Například Datart nyní udává u svého nejprodávanějšího set-top-boxu GoGEN DVB 272 T2 PVR slevu z 1190 korun na 899 korun. Zmíněné porovnání vývoje cen přes Hlídačshopů.cz ovšem ukazuje, že ještě 18. listopadu tento model stál pouze 799 korun.

  • Při monitoringu trhu Aktuálně.cz zjistilo, že ceny set-top-boxů, které jsou s to přijímat vysílání DVB-T2, začínají na zhruba 600 korunách. HDMI kabel pro propojení s televizí se poté prodává zvlášť za zhruba sto korun.
 

Právě se děje

Další zprávy