Zbývá týden, připravena je už polovina lidí. Ověřte, zda vaše televize zvládne DVB-T2

Ondřej Neufus Denis Chripák Ondřej Neufus, Denis Chripák
Aktualizováno 19. 11. 2019 10:44
Už za pár týdnů mohou mít televizní diváci problém naladit svůj oblíbený kanál. Česko začne definitivně přecházet na nový typ digitálního televizního vysílání DVB-T2. První vysílače už brzy přestanou vysílat ve starším formátu DVB-T, na přechod je připraveno 56 procent domácností. V přehledu si můžete ověřit, zda je vaše televize kompatibilní s novým vysíláním, nebo zda musíte zamířit do obchodu.

Ověřte si svůj přijímač

Na nový standard televizního vysílání DVB-T2 je připraveno 56 procent domácností, což je o 12 procentních bodů více než před půl rokem a dvojnásobek stavu na konci minulého roku.

V Praze a středních Čechách, kde přechod začne, je vybavenost domácností vyšší. O přechodu na DVB-T2 ví 92 procent obyvatel Česka, zatímco na jaře to bylo 83 procent. Vyplývá to z průzkumu pro ministerstvo průmyslu a obchodu z přelomu října a listopadu na vzorku více než 2000 respondentů.

V přehledném interaktivním seznamu, který vychází z údajů Českých Radiokomunikací, si mohou čtenáři Aktuálně.cz rychle ověřit, zda je model jejich televize schopný přijímat nové digitální vysílání DVB-T2. Pokud však svou televizi v tabulce nenajdete, není nutné hned kupovat nový přístroj. 

Nový typ vysílání je totiž možné přijímat také pomocí set-top boxu. Ten ovšem už musí být kompatibilní s technologií DVB-T2. To si zákazník snadno zkontroluje u prodejce pomocí kulaté samolepky DVB-T2 ověřeno s logem CRA, která dokazuje, že byl přijímač ověřený Českými Radiokomunikacemi a testem pro příjem nového vysílání úspěšně prošel.

"Přechod na digitální formát DVB-T2 vyplývá z rozhodnutí Evropského parlamentu a rady z roku 2017 a tomu se postupně přizpůsobují všechny země. Uvolňují se frekvence pro mobilní operátory, mobilní data budou pro nás v komfortnějším režimu, proto přecházíme na formát DVB-T2," vysvětlil dříve ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO). 

Dotace na signál

Ministr rovněž oznámil, že stát letos do podpory přechodu na nový standard investuje zhruba 30 milionů korun. Dvě třetiny z této částky získají kraje na dotace pro zařízení sociálních služeb a na osm milionů vyjde samotná informační kampaň.

Nový typ vysílání, na který přechází celá Evropa, nabídne divákům více televizních programů a kvalitnější obraz. Přechod na nový standard DVB-T2 souvisí s potřebou uvolnit část frekvencí v pásmu 700 MHz pro rychlé mobilní sítě 5G.

Český telekomunikační úřad, který chce do tuzemska přilákat čtvrtého operátora, počítá s tím, že by jej lákal přednostní možností podat nabídku na vyhrazený blok 10 MHz z celkových 30 MHz v pásmu 700 MHz.

Jako první České Radiokomunikace začnou s vypínáním vysílačů DVB-T České televize v Praze na Žižkově a na Cukráku, a to už 27. listopadu. Příští rok v únoru přeladí čtyři vysílače přechodové sítě ČT na finální kmitočty a celou stávající vysílací síť vypnou do 31. května 2020.

Vypínání sítě s komerčními stanicemi, jako je Nova, Prima nebo Barrandov, začne 8. ledna opět v Praze na Žižkově a na Cukráku a bude dokončeno do 29. června 2020.

Celý přechod by měl být dokončen do poloviny příštího roku. S DVB-T2 diváci získají možnost příjmu televizních programů v HD kvalitě a širší výběr stanic. Televizní signál z pozemních vysílačů využívá asi 60 procent domácností. Zbytek dává přednost kabelové televizi, satelitu nebo IP TV.

 

Právě se děje

Další zprávy