Volkswagen se dohodl s německými odboráři. Zaměstnancům stoupnou mzdy i příspěvky na důchod

ČTK ČTK
21. 2. 2018 11:18
Zaměstnanci s dětmi do šesti let nebo ti, kteří se starají o příbuzné potřebující jejich péči, si budou moci vybrat, zda dají přednost jednorázovému příspěvku, nebo si vyberou šest dní volna ročně navíc.
Továrna Volkswagenu. Ilustrační foto.
Továrna Volkswagenu. Ilustrační foto. | Foto: Radek Pecák

Berlín - Zástupci automobilky Volkswagen a odborového svazu IG Metall uzavřeli novou mzdovou dohodu pro více než 120 000 zaměstnanců automobilky v Německu.

Od května se všem zaměstnancům Volkswagen v Německu zvýší mzdy o 4,3 procenta. Dohoda zahrnuje i další výhody, jako například vyšší příspěvky na důchod a větší jistotu pro učně, oznámily dnes odbory.

Kromě zvýšení mezd obdrží zaměstnanci za únor až duben jednorázovou platbu ve výši 100 eur (2500 korun). Od srpna 2019 zaměstnanci také obdrží jednorázový roční příspěvek ve výši 27,5 procenta měsíční mzdy.

Zaměstnanci s dětmi do šesti let nebo ti, kteří se starají o příbuzné potřebující jejich péči, si budou moci vybrat, zda dají přednost tomuto jednorázovému příspěvku, nebo si vyberou šest dní volna ročně navíc.

"Jsme potěšeni, že se nám podařilo dosáhnout rozsáhlé tarifní dohody," prohlásil regionální šéf oborového svazu IG Metall Thorsten Gröger. Personální ředitel Volkswagenu Martin Rosik, který byl pověřen vyjednáváním za firmu, dodal, že výsledek jednání je dobrý pro zaměstnance.

Zaměstnanci Volkswagenu mají jedny z nejlepších platových podmínek v Německu. Dohoda se týká šesti závodů v západním Německu - v Emdenu, Hannoveru, Wolfsburgu, Salzgitteru, Braunschweigu a Kasselu, a také zaměstnanců finanční dceřiné společnosti.

Odbory původně požadovaly růst mezd o šest procent, zlepšení firemního penzijního pojištění a větší nábor učňů. Vedení nabízelo zvýšení jen o zhruba 2,2 procenta, napsaly agentury DPA a Reuters.

O mzdách se nyní vyjednává také v mladoboleslavské automobilce Škoda Auto, která je dceřinou společností Volkswagenu. Informované zdroje ČTK řekly, že vedení nabídlo růst mezd o 15 procent během 27 měsíců.

Zaměstnanci by také obdrželi prémie nad rámec pravidelného bonusového systému v celkové výši 25 000 korun. Průměrná dělnická mzda ve Škoda Auto činila v loňském roce 40 557 korun.

 

Právě se děje

Další zprávy