Tajné odbory v českých firmách jsou legální, rozhodl Nejvyšší soud

ČTK ČTK
13. 2. 2018 10:00
Firma tvrdila, že seskupení členů není žádná odborová organizace, a odmítala s odboráři jednat.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Thinkstock

Brno - Nejvyšší soud ve sporu korejské firmy Daechang Seat v Třinci a odborového svazu Kovo rozhodl, že tajné odbory nazývané "seskupení členů" mají stejnou sílu jako veřejné a zaměstnavatel musí toto anonymní seskupení členů brát vážně. Informovala o tom dnešní Mladá fronta Dnes.

Podle předsedy odborů Kovo Jaroslava Součka firma tvrdila, že seskupení členů není žádná odborová organizace, a odmítala s odboráři jednat. Vyjádření Daechangu deník nezískal.

Institut takzvaného seskupení členů přezdívaného jako tajné odbory, v nichž členové zůstávají před zaměstnavatelem anonymní, vznikl v roce 2013 pod svazem Kovo. Jeho profesionální odboráři pak členy zmíněného seskupení zastupují a vyjednávají za ně mimo jiné zvýšení platů nebo zlepšení pracovních podmínek. Tajné členství v odborech je zatím možné jen v kovovýrobních firmách a podle deníku tuto možnost dosud využívají zhruba ve třicítce firem.

To, že zvláštní druh odborů vznikl právě pod svazem Kovo, má podle Součka své důvody. "Pod naším svazem je největší procento zahraničních firem ze všech koutů světa. Snaží se ze zaměstnanců vyždímat maximum bez ohledu na český právní řád. Zaměstnanci chtějí ventilovat nespokojenost," řekl deníku Souček. Podle odboráře se ale někdy lidé bojí, že by je kvůli členství v odborech mohl zaměstnavatel šikanovat v práci, nebo je dokonce vyhodit.

 

Právě se děje

Další zprávy