Unijní armáda, koalice boháčů, náhražky masa. I toto mohou být "šoky" roku 2023

Kateřina Hovorková Kateřina Hovorková
Aktualizováno 31. 12. 2022 15:34
Předpovědi, které se zaměřují na sice nepravděpodobné a podceňované událostí, jež ale mají potenciál pořádně rozvířit finanční trhy, politický svět i kulturu - tak popisuje své šokující předpovědi hlavní investiční analytik Steen Jakobsen z dánské Saxo Bank. Vydává je tradičně na konci roku a čas od času se některá z předpovědí skutečně vyplní. Zjistěte, jak by to mohlo vypadat v roce 2023.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Thinkstock

Inflace a zlato

V nadcházejícím roce podle dánského ekonoma trh zjistí, že vysoká inflace v dohledné době nezmizí. Zpřísňování politiky americké centrální banky Fed způsobí nové problémy na trhu s americkými vládními dluhopisy, což si vynutí nová opatření, de facto nové kvantitativní uvolňování, čili tisk nových peněz.

S příchodem jara se navíc Čína dle předpovědi rozhodne výrazně zmírnit svou politiku nulové tolerance covidu, začne se vychloubat účinnou léčbou a možná dokonce novou vakcínou. Z řetězu puštěná čínská poptávka přinese další výrazný růst cen komodit a inflace znovu stoupne.

"Na pozadí těchto změn vystřelí dosud nepříliš populární zlato vzhůru díky dramatické změně očekávání v oblasti reálných úrokových sazeb. Přes dvojitý vrchol poblíž 2075 dolarů se zlato přehoupne, jako by ani neexistoval, a v dalším roce dosáhne přinejmenším hladiny 3000 dolarů za unci," tvrdí Jacobsen.

 

Právě se děje

Další zprávy