Unijní armáda, koalice boháčů, náhražky masa. I toto mohou být "šoky" roku 2023

Kateřina Hovorková Kateřina Hovorková
Aktualizováno 31. 12. 2022 15:34
Předpovědi, které se zaměřují na sice nepravděpodobné a podceňované událostí, jež ale mají potenciál pořádně rozvířit finanční trhy, politický svět i kulturu - tak popisuje své šokující předpovědi hlavní investiční analytik Steen Jakobsen z dánské Saxo Bank. Vydává je tradičně na konci roku a čas od času se některá z předpovědí skutečně vyplní. Zjistěte, jak by to mohlo vypadat v roce 2023.
Foto: iStock

Koalice miliardářů

První šokující předpověď podle Steena Jacobsena pojednává o tom, že dojde trpělivost vlastníkům velkých technologických korporací a dalším technicky orientovaným miliardářům. Rozhodnou se proto uspíšit vývoj nezbytné energetické infrastruktury, která jim umožní splnit si své sny a zajistit nezbytný přechod na čistší energie. Spojí tak síly a založí konsorcium nazvané Third Stone (Třetí planeta) s cílem získat přes bilion dolarů na investice do energetických řešení. 

  • Toto konsorcium se stane největší vědeckovýzkumnou iniciativou od dob původního Projektu Manhattan, jenž stál za vývojem první atomové bomby, předpovídá Jakobsen.

Kromě výzkumu a vývoje zaměřeného na využití potenciálu nových i stávajících technologií se bude fond věnovat způsobu, jak zkombinovat nové energetické zdroje s infrastrukturou pro přenos a skladování energie. Právě to je podle expertů Achillova pata současných alternativních energetických řešení.

  • Hodnota firem, které navážou partnerství s konsorciem Third Stone a pomohou mu uvést jeho vizi do praxe, se v jinak slabém investičním prostředí údajně prudce zvýší.
 

Právě se děje

Další zprávy