Unijní armáda, koalice boháčů, náhražky masa. I toto mohou být "šoky" roku 2023

Kateřina Hovorková Kateřina Hovorková
Aktualizováno 31. 12. 2022 15:34
Předpovědi, které se zaměřují na sice nepravděpodobné a podceňované událostí, jež ale mají potenciál pořádně rozvířit finanční trhy, politický svět i kulturu - tak popisuje své šokující předpovědi hlavní investiční analytik Steen Jakobsen z dánské Saxo Bank. Vydává je tradičně na konci roku a čas od času se některá z předpovědí skutečně vyplní. Zjistěte, jak by to mohlo vypadat v roce 2023.
Francouzský prezident Emmanuel Macron na summitu Evropského politického společenství v Praze
Francouzský prezident Emmanuel Macron na summitu Evropského politického společenství v Praze | Foto: Reuters

Konec francouzského prezidenta

Po červnových volbách přišla strana prezidenta Emmanuela Macrona o jasnou většinu, kterou měla spolu se svými spojenci v parlamentu. Vzhledem k silné opozici tvořené levicovou aliancí NUPES a extrémně pravicovou Národní frontou Marine Le Penové nemá vláda podle Saxo Bank jinou možnost než protlačit důležité zákony a rozpočet na rok 2023 s využitím článku 49.3 francouzské ústavy. Ten jí umožňuje obejít parlament. 

"Jenže tak se v demokracii dlouhodobě vládnout nedá. Macron si uvědomí, že mu na další čtyři roky přistřihli křídla a nebude schopen prosadit svou důchodovou reformu. Rozhodne se proto počátkem roku 2023 skončit," předpovídá Jacobsen. 

To podle něj otevře dveře do Elysejského paláce krajně pravicové Le Penové, což ohromí nejen celou Francii, ale i sousední země, a přinese nový existenční problém celé EU.

 

Právě se děje

Další zprávy