Unijní armáda, koalice boháčů, náhražky masa. I toto mohou být "šoky" roku 2023

Kateřina Hovorková Kateřina Hovorková
Aktualizováno 31. 12. 2022 15:34
Předpovědi, které se zaměřují na sice nepravděpodobné a podceňované událostí, jež ale mají potenciál pořádně rozvířit finanční trhy, politický svět i kulturu - tak popisuje své šokující předpovědi hlavní investiční analytik Steen Jakobsen z dánské Saxo Bank. Vydává je tradičně na konci roku a čas od času se některá z předpovědí skutečně vyplní. Zjistěte, jak by to mohlo vypadat v roce 2023.
Budova Evropské komise v Bruselu.
Budova Evropské komise v Bruselu. | Foto: Reuters

Nová armáda EU

Ruská invaze na Ukrajinu znamená podle řady odborníků nejrozsáhlejší otevřený válečný konflikt v Evropě od roku 1945. Jakobsen přitom upozorňuje na letošní americké volby, které přinesly výrazně větší zastoupení pravicových republikánských populistů v Kongresu. A připomíná, že bývalý prezident Donald Trump oznámil, že bude kandidovat na prezidenta i v roce 2024.

Proto si podle Saxo Bank bude Evropa v roce 2023 muset udělat pořádek ve své obraně. Už totiž nebude moci spoléhat na čím dál vrtkavější cyklus americké politiky a bude muset počítat s rizikem, že se USA svých někdejších závazků vůči Evropě zcela zřeknou.

"A tak se po dramatickém rokování všichni členové unie zavážou zřídit do roku 2028 Ozbrojené síly s cílem vytvořit plnohodnotné operační jednotky schopné nasazení na zemi, na moři, ve vzduchu i ve vesmíru," pokračuje Jakobsen.

Dodává, že na realizaci tohoto projektu bude vyčleněno 10 bilionů eur, se splatností 20 let. Za účelem financování nových Ozbrojených sil EU mají být vydány eurobondy, tedy společné dluhopisy vycházející z HDP jednotlivých zemí. Tím se dramaticky prohloubí trh s vládními dluhopisy EU a robustní investiční aktivity přinesou výrazné zotavení eura.

 

Právě se děje

Další zprávy