Emise u kapra jsou zanedbatelné. Podívejte se, co z potravin škodí klimatu mnohem víc

Ekonomika Ekonomika
26. 12. 2021 11:08
Kampaň Komerční banky, v níž Čechy vyzývá, aby o Vánocích zkusili omezit konzumaci kapra, vyvolala posměch. Banka ve videu tvrdí, že by menší spotřeba kapra výrazně snížila produkci oxidu uhličitého. Někteří odborníci ale tvrzení rozporují a také data ukazují, že jiné potraviny mají mnohem vyšší uhlíkovou stopu.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Thinkstock

Kapři a znečišťování rybníků

Agrární analytik Havel v návaznosti na spot Komerční banky také vyzdvihl roli rybníků a obecně vodních ploch v přírodě. "Ta je celkově pozitivní, přispívají k ochlazování krajiny, a tedy prevenci rizik sucha. Soustavy rybníků fungovaly v minulosti a částečně i dnes jako přirozené 'čistírny odpadních vod'. Kromě toho je na vodní plochy vázaná existence mnoha cenných organismů, typicky obojživelníků a tak dále," uvedl Havel. 

Odborník na životní prostředí Vojtěch Kotecký pak upozornil, že emise oxidu uhličitého u kapra jsou podle něj zanedbatelné a důležitější je vliv na přírodu. Na svém Twitteru uvedl, že současný model intenzivních chovů ryb ve velkém znečišťuje vodu, protože se rybníky doslova hnojí, a hubí tak rybniční ptáky i další život.

 

Právě se děje

Další zprávy