Emise u kapra jsou zanedbatelné. Podívejte se, co z potravin škodí klimatu mnohem víc

Ekonomika Ekonomika
26. 12. 2021 11:08
Kampaň Komerční banky, v níž Čechy vyzývá, aby o Vánocích zkusili omezit konzumaci kapra, vyvolala posměch. Banka ve videu tvrdí, že by menší spotřeba kapra výrazně snížila produkci oxidu uhličitého. Někteří odborníci ale tvrzení rozporují a také data ukazují, že jiné potraviny mají mnohem vyšší uhlíkovou stopu.
Foto: Thinkstock

Uhlíková stopa potravin

Údaje serveru Our World in Data také ukázaly, že přeprava potravin přispívá k jejich uhlíkové stopě jen minimálně. To potvrzuje i Anna Kárníková z ekologického Hnutí Duha. "Doprava hraje mnohem menší roli z hlediska celkových emisí potravin, než si myslíme. Nejvíce emisí pochází ze samotné produkce, zejména pokud je potravina z průmyslového zemědělství," uvedla. 

Podle ekologické organizace Greenpeace se ale do celkové uhlíkové stopy promítají kromě produkce a dopravy potravin také jejich zpracování, výroba i emise z likvidace jejich obalů.

 

Právě se děje

Další zprávy