Emise u kapra jsou zanedbatelné. Podívejte se, co z potravin škodí klimatu mnohem víc

Ekonomika Ekonomika
26. 12. 2021 11:08
Kampaň Komerční banky, v níž Čechy vyzývá, aby o Vánocích zkusili omezit konzumaci kapra, vyvolala posměch. Banka ve videu tvrdí, že by menší spotřeba kapra výrazně snížila produkci oxidu uhličitého. Někteří odborníci ale tvrzení rozporují a také data ukazují, že jiné potraviny mají mnohem vyšší uhlíkovou stopu.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Shutterstock

Uhlíková stopa potravin

Samotná produkce potravin má na svědomí asi čtvrtinu celosvětové produkce skleníkových plynů. Při porovnání uhlíkové stopy jednotlivých druhů jídla na tom ryby nejsou zdaleka tak špatně jako třeba hovězí, jehněčí nebo drůbeží maso či sýry.

Kolik emisí skleníkových plynů jde za jednotlivými druhy potravin, zkoumali ve studii, kterou v roce 2018 publikoval odborný časopis Science, Joseph Poore a Thomas Nemecek. Autoři v ní zpracovali data z více než 38 tisíc farem ve 119 zemích. Web Our World in Data poté na základě studie sestavil žebříček potravin, který ukazuje produkci emisí na kilogram dané potraviny.

Jako největší znečišťovatel se ukázalo hovězí maso (konkrétně masný skot, 60 kilogramů skleníkových plynů na jeden kilogram), následovalo jehněčí a skopové maso (24 kilogramů) a sýry a hovězí mléčný skot (obojí 21 kilogramů).

Další v pořadí skončila čokoláda (19 kilogramů), káva (17 kilogramů) a krevety (12 kilogramů). Před rybami, které pochází z akvakultur neboli umělých chovů (5 kilogramů), na tom byl co do emisí hůře ještě palmový olej, vepřové, drůbeží a olivový olej. U ryb z moří se pak jeden kilogram rovná třem kilogramům skleníkových plynů.

 

Právě se děje

Další zprávy