Emise u kapra jsou zanedbatelné. Podívejte se, co z potravin škodí klimatu mnohem víc

Ekonomika Ekonomika
26. 12. 2021 11:08
Kampaň Komerční banky, v níž Čechy vyzývá, aby o Vánocích zkusili omezit konzumaci kapra, vyvolala posměch. Banka ve videu tvrdí, že by menší spotřeba kapra výrazně snížila produkci oxidu uhličitého. Někteří odborníci ale tvrzení rozporují a také data ukazují, že jiné potraviny mají mnohem vyšší uhlíkovou stopu.
Podívejte se na úchvatné krásy oceánů a moří
Podívejte se na úchvatné krásy oceánů a moří | Foto: Shutterstock

Emise z rybolovu

Zatímco kapři z českých rybníků tak podle expertů nejsou z hlediska emisí moc škodliví, u mořského rybolovu to někteří odborníci vidí jinak. Například autoři studie, kterou v březnu uveřejnil odborný časopis Nature, hovoří o tom, jak je pro životní prostředí nebezpečné používání vlečných sítí. Lodě, které pomocí nich loví ryby, podle studie poškozují extrémním způsobem ekosystémy na mořském dně a také produkují stejné množství oxidu uhličitého jako celý letecký průmysl. 

Tento způsob lovení ho totiž podle studie ročně uvolňuje z oceánského dna zhruba miliardu tun. Je usazen na mořském dně a jeho rozvíření může navíc způsobit vyšší okyselování oceánů i poškození biologické rozmanitosti. O tom, že používání rybářských sítí při průmyslovém rybolovu devastuje mořské dno, se přitom mluví dlouhodobě.

 

Právě se děje

Další zprávy